Gezondheid

Motorrijders waarschuwen automobilisten voor mondkapje: 'Hang ze niet aan de spiegel'

Een mondkapje aan de binnenspiegel van je auto kan zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg. Volgens motorplatform MotorNL kunnen ze motorrijders, fietsers, brommerbestuurders en voetgangers ‘onzichtbaar’ maken.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

Om die reden roepen motorrijders automobilisten op hun mondkapje niet meer aan de binnenspiegel te hangen. “Fluorescerend pak, reflectie op mijn motor, van plaats op de weg veranderen als ik een kruising nader; ik doe er alles aan om zichtbaar te zijn in het verkeer”, stelt Ad van de Wiel, motortestcoördinator bij MotorNL. “En nu verdwijn ik achter een mondkapje?”

Mondkapje aan binnenspiegel verboden

Volgens MotorNL is het in Luxemburg inmiddels al verboden om een mondkapje aan de spiegel te hangen, op straffe van een boete van 49 euro. In Nederland en België staat het niet zo expliciet vermeld in de verkeersregels, maar in beide landen kun je wel een boete krijgen als je zicht wordt belemmerd door een onnodig voorwerp, in dit geval bijvoorbeeld een mondkapje.

De boete in Nederland bedraagt 150 euro, in België tussen de 110 en 120 euro, aldus MotorNL.

ANP


Hart van Nederland ochtendbulletin

Hart van Nederland is nu ook elke ochtend op tv! Van 6.30 tot 10.00 uur praten we je op SBS6 bij over het laatste nieuws uit Nederland en krijg je het laatste Shownieuws. Op zaterdag zijn we er van 7.00 tot 10.00 uur en op zondag van 7.00 tot 9.00 uur.