Misdaad

Moeder doodgestoken Rik van de Rakt (18): 'Allerergste nachtmerrie voor een ouder'

“Ik ben een moeder met een gebroken hart”, zei Ingrid Lourenssen vrijdagmiddag in de rechtszaal in Den Bosch. Ze is de moeder van de in april doodgestoken Rik van de Rakt (18) uit Oss. Haar leven staat sinds 19 april 2020 op zijn kop, vertelde ze.

Verslaggever Ilse van Wingerden is aanwezig in de rechtbank en doet verslag via Twitter.

“Ik kwam terecht in de allerergste nachtmerrie die een ouder zich kan voorstellen”, aldus Lourenssen. “Mijn zoon die op een zondagochtend onderweg was naar zijn werk in een verzorgingstehuis is door de verdachte zonder enige aanleiding neergestoken.”

“Naast het fietspad is Rik, zoekend naar hulp, in elkaar gezakt”, beschrijft ze. De verdachte, Ayoub Y., is ook in de rechtbank aanwezig, samen met een tolk.

‘Verdachte ontoerekeningsvatbaar’

Gevraagd naar de dag waarop Rik is doodgestoken reageert Y.: “Er waren insecten die druk uitoefenden op mijn hersenen. Ik heb die dag veel geleden, want er waren dingen die invloed hadden op mijn buik. Als ik at, moest ik braken.”

Y. zegt die dag gedacht te hebben dat mensen hem wilden ombrengen. Daarom heeft hij zijn huis verlaten. Een aantal maanden eerder had hij iets soortgelijks meegemaakt.

Volgens het Openbaar Ministerie is de dader volledig ontoerekeningsvatbaar en in de psychologische rapportage staat een advies voor tbs met dwangverpleging.

Lees ook: Gedenkplekje doodgestoken Rik (18) opgeruimd door gemeente, moeder ‘boos, teleurgesteld en verdrietig’

Zusje van Rik

Ook het jongere zusje van Rik spreekt vrijdagmiddag in de rechtbank. “Door jou heb ik nu elke weer therapie nodig om te leren omgaan met mijn gevoelens”, richtte ze zich tot de verdachte. “Door jou heb ik een klote jaar achter de rug. Ik weet dat je ziek bent maar dat is geen excuus.”

Tijdens de zitting geeft Y. aan dat hij niet meer weet of hij Rik heeft neergestoken. Rik’s moeder vraagt de verdachte in haar verhaal om zich te laten opnemen. “Laat zien dat je ook iets goeds kunt doen.”

Rik van de Rakt

Rik van de Rakt kwam in april vorig jaar om het leven toen hij  in Oss uit het niets werd doodgestoken door de 26-jarige Soedanese vluchteling Ayoub Y.. Rik was onderweg naar zijn werk.

Een paar uur later wist de politie de verwarde A. aan te houden op het station in Oss. Op zijn fiets zaten bloeddruppels en op zijn bagagedrager lag een mes met daarop het bloed van het slachtoffer.

Ayoub Y. bekende van politie

Toen Ayoub Y. werd aangehouden bij het station in Oss, werden op zijn fiets bloeddruppels en op zijn bagagedrager een mes met daarop het bloed van het slachtoffer gevonden.

Y. was voor de dood van Rik ook al een bekende van de politie. Hij was in het verleden betrokken bij een mishandeling en heeft zich verzet bij een arrestatie.

Eerder werd hij in de rechtbank aangeduid als Abdallah A., maar volgens Soedanees gebruik is zijn roepnaam Ayoub.

Lees ook: Wat bezielde Ayoub Y. om onschuldige Rik (18) dood te steken?

Te weinig begeleiding?

De gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt, erkent dat ze Y. onvoldoende begeleidde. Ze had door privacyregels te weinig informatie over de hulpverlening en de huisvesting die de man nodig had.

Er was geen inzage in het medisch dossier en onvoldoende informatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en het asielzoekerscentrum.

Lees ook: ‘Geestelijke gesteldheid verdachte waarschijnlijk oorzaak doodsteken Rik van de Rakt’

Compositietekening: PetraUrban