Gezondheid

LIVEBLOG | Lockdown verlengd met drie weken: 'Britse mutatie coronavirus krijgt overhand'

Nederland zit al drie weken op slot, maar de lockdown lijkt vooralsnog niet het gewenste effect te hebben. De besmettingscijfers zijn weliswaar over het hoogtepunt, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft hoog. Ook op de ic-afdelingen blijft het druk. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 4.986, dat zijn er 513 minder dan op maandag
– Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 2.633, dat zijn er 12 meer dan op maandag
– Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 688, dat zijn er 7 minder dan op maandag
– Aantal sterfgevallen dat gemeld is op dinsdag: 153, er zijn tot nu toe 12.563 coronadoden geregistreerd
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:23 – Huisartsenvereniging: minister komt vaccinatieafspraken niet na

Ondanks eerdere afspraken die de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft gemaakt met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, kunnen huisartsen toch niet in januari al gevaccineerd worden tegen Covid-19. Dit is een besluit van minister Hugo de Jonge, meldt de vereniging dinsdag.

“De minister laat de huisartsen en daarmee hun patiënten in de kou staan”, stelt Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV. De vereniging betreurt de beslissing omdat er “een haalbare oplossing was gevonden waarbij huisartsen die onmisbaar zijn in de spoedzorg snel konden worden ingeënt.”

Update 21:54 – ‘Eerder starten vaccineren verpleeghuizen is goed nieuws’

Het is “goed nieuws” dat verpleeghuizen eerder dan gepland kunnen starten met het vaccineren van bewoners, zeggen branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg ActiZ en ouderenbond ANBO. ActiZ is “blij dat het advies van de Gezondheidsraad om kwetsbaren in de samenleving snel te vaccineren, opgevolgd kan worden”, aldus bestuurslid Conny Helder.

Verpleeghuizen staan te popelen om te beginnen met de vaccinaties, aldus ActiZ. “De voorbereiding voor de vaccinaties is grotendeels afgerond: registratiesystemen zijn op orde gebracht, prikteams zijn geformeerd. Het wachten is nu op de toestemming van cliënten of hun wettelijke vertegenwoordiger en op de vaccins zelf.”

Update 21:10- Winkeliers zien nog geen reden tot juichen: ‘Het kost me mijn spaargeld, mijn pensioen, alles’

Winkeliers zijn blij dat het kabinet extra steun uittrekt voor ondernemers, maar vinden dat er nog geen reden is tot juichen “zolang details ontbreken”. De steun die ze nu krijgen is gewoonweg te weinig en het water staat ze tot aan de lippen. Ellen Brantjes is eigenaresse van drie kledingwinkels in Noord-Holland en was vanavond hoopvol, maar ook sceptisch. “Bij de vorige persconferentie kondigde Rutte ook een steunpakket aan, dat stelde toen niet zoveel voor. Ik hoop echt dat dat nu anders is”, vertelt de onderneemster.

Lees hier meer

Update 21:09 – Brabantse veiligheidsregio’s zetten definitief streep door carnaval 2021

De verlenging van de lockdown zet definitief een streep door carnaval 2021. Dat laten de voorzitters van de veiligheidsregio’s in Brabant weten. Dinsdagavond werd er tijdens de persconferentie bekend dat de lockdown met nog eens drie weken wordt verlengd tot in ieder geval 9 februari. Carnaval zou 13 februari van start gaan.

Lees hier meer

Update 21:08 – ‘Langere lockdown mokerslag bij veel ondernemers’

De verlenging van de lockdown met drie weken komt als een “mokerslag” aan bij veel ondernemers, ondanks dat de coronacijfers in Nederland al duidelijk maakten dat een versoepeling niet voor de hand ligt. Dat stellen werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland, die wijzen op de schadelijke gevolgen voor sectoren die al lange tijd op slot zitten. “De reserves van ondernemers zijn op.”

VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten ook voor meer hulp voor startende ondernemers en een ophoging van de loonsubsidies. Ook roepen ze het kabinet op om nu goed na te denken over de heropening van de economie in combinatie met de vaccinatiecampagne. “Dat kan ondernemers weer het perspectief geven dat nu ontbreekt.”

Update 21:06 – Musea: noodsteun moet snel worden uitbetaald

Musea willen dat de toegezegde noodsteun snel uitbetaald wordt, zegt de Museumvereniging. De musea hebben begrip voor de lockdown, maar willen meer duidelijkheid over de noodsteun in 2021.

“De toegezegde noodsteun voor dit jaar is nog niet binnen, terwijl er geen inkomsten zijn, de kosten doorlopen en de financiële reserves uitgeput raken”, zegt directeur van de vereniging Mirjam Moll. “Het geld moet snel daar naartoe waar het nodig is.”

Update 20:59 – ‘Besluit over 1,5 meter afstand scholieren had eerder gemoeten’

“Dit had eigenlijk eerder besloten moeten worden.” Dat zegt voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb) Eugenie Stolk over de herinvoering van de regel dat middelbare scholieren 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. De bond is niet te spreken over de gang van zaken.

“Na de openlijke speculaties van het OMT werd het hoog tijd dat het kabinet nu eindelijk duidelijkheid gaf”, aldus Stolk. Ze doelt op uitspraken van twee leden van het Outbreak Management Team (OMT), kinderarts Károly Illy en hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss. Zij zeiden vorige week al dat het “een vergissing” is geweest om aan te nemen dat pubers amper een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. De regel om 1,5 meter afstand te houden is op middelbare scholen te snel losgelaten.

Update 20:54 – Kappers: jammer dat er niet meer duidelijkheid is over steun

De kappersbranche is teleurgesteld dat er niet direct meer duidelijkheid is gegeven over de extra steunmaatregelen. Dat zegt kappersbranchevereniging ANKO. “We zitten met een branche waarin veel ondernemers tussen wal en schip vallen. We hadden gehoopt op meer invulling van de extra steun. Het probleem speelt nu”, aldus een woordvoerster.

Daarnaast pleit de kappersvereniging al langer voor een andere systematiek voor compensatie van ondernemers in nood. Ondernemers die gebruik willen maken van een tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) of de regeling voor zzp’ers (TOZO) lopen vast, omdat ze de minimale eisen voor omzetverlies over een kwartaal niet kunnen aantonen. “We hebben echt ondernemers die nergens recht op hebben, omdat ze bijvoorbeeld alleen de laatste twee weken van een kwartaal dicht moesten.”

Update 20:53 – Sportbedrijven klampen zich vast aan plannen extra coronasteun

Sportscholen en zwembaden moeten hun deuren nog minimaal drie weken langer gesloten houden vanwege de verlenging van de lockdown. De sportbedrijven vestigen hun hoop daarom op de aangekondigde plannen van het kabinet over een uitbreiding van de coronasteun.

“Het mag niet zo zijn dat bedrijven alsnog omvallen met het einde van de crisis in zicht”, stelt Ronald Wouters, algemeen directeur van branchevereniging NL Actief. De organisatie ziet dat de overheid het belang van beweging erkent, maar zaken als het aantal besmettingen, de druk op de ziekenhuizen en de Engelse mutatie van het virus zwaarder afweegt tegen het preventieve gezondheidsargument.

Ook de Koninklijk Nederlandse Zwembond (KNZB) heeft begrip voor de verlenging van de maatregelen, maar betreurt het besluit. KNZB-directeur Aschwin Lankwarden wijst nog eens extra op het belang van bewegen. “Zeker in relatie tot de zwemveiligheid is het belangrijk om te blijven zwemmen. Vallen is vervelend, blijven liggen nog erger.”

Update 20:40 – CBR stelt nog eens 120.000 examens uit

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stelt nog eens 120.000 examens, toetsen en rijtesten uit. Dat is bovenop de 190.000 geannuleerde examens en testen uit de periode van 15 december tot en met 19 januari, aldus het CBR.

Na de verlengde lockdown kunnen alle examens, toetsen en testen zonder extra kosten worden ingehaald. Voor het inhalen heeft het CBR tot en met 15 mei plekken vrijgehouden. Hiervoor kan na de dag van uitstel meteen een reservering worden gemaakt. Plekken voor nieuwe examens, toetsen en rijtesten kunnen voorlopig worden gereserveerd voor de periode na 17 mei.

Update 20:40 – Ouderenorganisaties: blijf in contact met (eenzame) ouderen

Met de verlenging van de strenge lockdown tot 9 februari, roepen ouderenorganisaties op om extra aandacht aan (eenzame) ouderen te geven. “Het is begrijpelijk dat het verlengd wordt, dat is niet meer dan logisch, maar we hopen dat er aandacht voor eenzame ouderen blijft en dat die vergroot wordt”, zegt een woordvoerder van ouderenbond ANBO. “Houd elkaar in de gaten.”

Update 20:39 – Onbegrip in reisbranche om beperkingen tot eind maart

Dat de reissector tot het einde van maart te maken heeft met beperkingen, leidt tot onbegrip bij ondernemers in de branche. ANVR, de belangenorganisatie voor reisondernemingen, eist dat het kabinet de beperkingen voor vakanties naar het buitenland gelijk op laat lopen met maatregelen voor andere bedrijfstakken.

“ANVR heeft begrip voor de situatie dat de huidige lockdown moet worden verlengd om het oplopende aantal besmettingen de baas te blijven, maar de reissector heeft er totaal géén begrip voor dat zij als enige sector ‘op slot’ staat tot eind maart”, aldus de brancheorganisatie.

Update 20:32 – Kinderopvang: langere sluiting helaas onvermijdelijk

Dat ook de kinderopvang langer dichtblijft voor het grootste deel van de kinderen, is volgens de belangrijkste organisaties in de sector “helaas onvermijdelijk”. Ze noemen de uitkomsten van het nader onderzoek naar de Britse variant van het coronavirus “vanzelfsprekend van groot belang voor de kinderopvang, waar immers geen afstand kan worden gehouden van en tussen jonge kinderen”.

Mocht uit het RIVM-onderzoek blijken dat de Britse variant makkelijker door jonge kinderen kan worden verspreid, dan moeten medewerkers uit de kinderopvang voorrang krijgen bij de vaccinaties, vinden Branchevereniging Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK). Verder noemen de organisaties het belangrijk dat medewerkers zich snel kunnen laten testen.

Update 20:17 – ‘Basisonderwijs wil graag open, maar veiligheid staat voorop’

Basisscholen willen zo snel mogelijk hun deuren weer openen, “mits dat veilig en verantwoord kan voor leerlingen en onderwijspersoneel”, aldus de PO-Raad. De organisatie van schoolbesturen reageert begripvol op het kabinetsbesluit om nader onderzoek naar de Britse variant van het coronavirus af te wachten. De vraag is nog in hoeverre die besmettelijk is voor jonge kinderen. “Veiligheid staat voorop.”

Update 20:07 – ‘Kom eindelijk over de brug met geld voor starters in de horeca’

De horeca wil dat het kabinet nu “eindelijk eens over de brug komt” met geld voor startende horeca-ondernemers. Starters kunnen nu namelijk geen aanspraak maken op steun omdat ze volgens het huidige systeem geen omzetverlies kunnen bewijzen.

“Men verschuilt zich achter de systemen, maar het moet wel gaan gebeuren”, vindt Robèr Willemsen, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland in reactie op de verlenging van de lockdown.

Update 20:03 – ‘Voor dagattracties cruciaal om in ieder geval maart te openen’

Voor dagattractiebedrijven is het cruciaal dat er in ieder geval in maart geopend kan worden, zegt directeur Kees Klesman van de Club van Elf. Hoe langer de lockdown duurt, hoe pijnlijker het wordt voor attractieparken en andere dagattracties. “We willen perspectief voor de komende maanden.”

Openen in maart is dan ook cruciaal, omdat in de lente en zomer de meeste omzet wordt gemaakt. Dit jaar is die periode extra belangrijk, om het omzetverlies van de winter nog enigszins te compenseren. “En ze kúnnen ook veilig open, met voldoende afstand en hygiënemaatregelen”, stelt Klesman. “Op die manier openen is voor de bedrijven alsnog niet optimaal, maar ze kunnen echt niet dichtblijven tot iedereen gevaccineerd is.”

Update 20:01 – ‘Situatie voor jongeren en studenten steeds nijpender’

De situatie voor jongeren en studenten wordt steeds nijpender door de verlengde lockdown. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en vakbond CNV Jongeren maken zich grote zorgen over de geestelijke gezondheid en toenemende kansongelijkheid in het onderwijs voor deze groep.

Voorzitter Lyle Muns van de LSVb zegt een toename te zien in de moedeloosheid en het gebrek aan motivatie bij studenten. “Het thuisonderwijs trekt een zware wissel op hun geestelijk welzijn”, zegt hij. “Studenten volgen nu al bijna een jaar onderwijs vanuit hun kamertje. We zien een groot tekort aan fysieke studieplekken op onderwijsinstellingen, een groeiend tekort aan stageplekken, meer studievertraging en te weinig financiële compensatie vanuit de overheid. Dat alles zorgt voor minder motivatie en perspectief bij studenten.”

Update 19:52 – Rutte: coronabeleid gaat door als kabinet aftreedt

Wat betreft de coronacrisis blijft het kabinet op volle kracht besluiten nemen, ook als het zou aftreden om de toeslagenaffaire, zegt premier Mark Rutte. Volgens de minister-president heeft het land dat ook nodig. Het kabinet besluit deze week of het zal opstappen wegens de toeslagenaffaire.

Update 19:50 – Vaccineren in verpleeghuizen kan 18 januari beginnen

In verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg kan op 18 januari begonnen worden met het vaccineren van de bewoners tegen het coronavirus, zegt zorgminister Hugo de Jonge. Dat is twee weken eerder dan voorzien. Thuiswonenden komen vanaf medio februari aan bod, van oud naar jong.

Een kritische Tweede Kamer drong vorige week in het coronadebat sterk aan op eerdere vaccinatie van kwetsbare ouderen. Mede dankzij een extra bestelling vaccins van Pfizer en het vooruitzicht dat mogelijk al deze maand het middel van AstraZeneca op de markt wordt toegelaten, kan De Jonge aan die wens tegemoetkomen.

Update 19:46 – ‘Hopelijk volgende week meer duidelijk over openen basisschool’

Het kabinet geeft mogelijk volgende week meer duidelijkheid over wanneer de basisscholen en kinderopvangcentra weer open kunnen. Premier Mark Rutte hoopt dat dan meer bekend is over de vatbaarheid van basisschoolkinderen voor de Britse variant van het coronavirus. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Eerder leken kinderen op de basisschool nauwelijks een rol te spelen in de verspreiding van het virus.

“Het eerste wat we weer willen openen zijn de scholen, en dan hebben basisscholen prioriteit”, zegt de premier. “Maar dat kan alleen als de cijfers het toelaten.” Op z’n vroegst kunnen basisscholen en kinderopvangcentra op 25 januari weer open.

Update 19:36 – Winkels blij met extra steun, maar nog geen reden tot juichen

Winkeliers zijn blij dat het kabinet extra steun uittrekt voor ondernemers, maar vinden dat er nog geen reden is tot juichen “zolang details ontbreken”. Daarmee reageert branchevereniging INretail op het verlengen van de lockdown, die drie weken langer zal duren.

INretail wil een realistisch bedrag van het kabinet en maatregelen die passen bij de verschillende winkelbranches om “levendige dorpen en steden te kunnen behouden”. Verder pleit de vereniging opnieuw voor de mogelijkheid om bestellingen bij winkels te kunnen afhalen. “Dat kan absoluut veilig”, aldus de vereniging

Update 19:28 – Kabinet kijkt begin volgende week opnieuw naar avondklok

Het kabinet kijkt begin volgende week opnieuw naar de mogelijkheid om een avondklok in te voeren. Dat zegt minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd met spoed een advies uit te brengen over “wat die maatregel ons op kan leveren”. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijke alternatieven.

Een uitgaansverbod voor de late avond en nacht is een “ingrijpende maatregel”, erkent Rutte, maar het zou kunnen helpen het aantal contacten en daarmee de verspreiding van het virus te verminderen. “We willen zolang de lockdown duurt het maximale doen”, aldus de premier.

Update 19:20 – GGD wil ook alle inwoners Dronten, Bunschoten en Rotterdam-Charlois testen op corona

De GGD wil ook alle inwoners in de gemeente Dronten, Bunschoten en in de Rotterdamse wijk Charlois testen op het coronavirus.

Lees hier meer

Update 19:18 – De Jonge verwacht dat Britse mutatie coronavirus overhand krijgt

De Britse variant van het coronavirus zal waarschijnlijk de overhand krijgen in Nederland. Dat zegt minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie over corona.

Nu is die virusmutant in Nederland nog maar verantwoordelijk voor een paar procent van het totaal aantal besmettingen, maar dat zal volgens De Jonge waarschijnlijk niet zo blijven. “Wie de dramatische berichten en beelden uit Londen op zich laat inwerken weet: het kan heel snel veel erger worden”, aldus de minister.

De Britse variant is voor zover bekend niet schadelijker dan eerdere coronavarianten, maar wel besmettelijker.

Update 19:08 – ‘Blijf tot maart in Nederland, boek geen reis tenzij het écht niet anders kan’

“We zien nog dat te veel mensen het vliegtuig pakken”, zei Rutte tijdens de persconferentie. Daarom worden alle buitenlandse reizen tot maart afgeraden, tenzij het echt niet anders kan.

Update 19:07 – Rutte vraagt OMT om spoedadvies over avondklok

Een avondklok is voor het kabinet een serieuze optie om mee te nemen in de coronamaatregelen. Rutte heeft het OMT gevraagd hierover een spoedadvies uit te brengen, waarna het kabinet hierover in beraad gaat. Uit het advies moet blijken “wat die maatregel ons op kan leveren”. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijke alternatieven.

Een avondklok zou helpen het thuisbezoek in te dammen. In huis vindt op dit moment een overgroot deel van de besmettingen plaats.  Een uitgaansverbod voor de late avond en nacht is een “ingrijpende maatregel”, erkent Rutte, maar het zou kunnen helpen het aantal contacten en daarmee de verspreiding van het virus te verminderen. “We willen zolang de lockdown duurt het maximale doen”, aldus de premier.

Update 19:05 – Scholen en kinderopvangcentra hopelijk 25 januari weer open

Het primair onderwijs en de kinderopvangcentra gaan, als de cijfers het toelaten, op 25 januari weer open.

Update 19:00 – Lockdown verlengd met drie weken, ‘ook vanwege Britse variant’

Rutte laat zojuist in zijn persconferentie weten dat de lockdown met drie weken verlengd wordt, tot en met 9 februari. Mede vanwege de extra besmettelijke Britse variant. Daarover zijn grote zorgen, aldus de premier. De besmettingscijfers in Ierland zijn zo alarmerend, dat het kabinet geen andere keus ziet, dan de lockdown te verlengen.

Update 18:52 – Proefevenementen uitgesteld wegens Britse variant coronavirus

De proeven met evenementen worden voorlopig uitgesteld. De vier evenementen die later deze maand zouden plaatsvinden met honderden bezoekers worden op de lange baan geschoven vanwege de Britse variant van het coronavirus, zeggen Haagse bronnen.

De in december aangekondigde proeven zouden duidelijk moeten maken wat er nodig is om meer evenementen door te kunnen laten gaan in coronatijd. Twee voetbalwedstrijden, waarbij 1500 supporters aanwezig mochten zijn, een zakelijk congres en een show van cabaretier Guido Weijers voor 500 man publiek werden aangewezen als test.

Stuurgroep Fieldlab ging er eerder nog vanuit dat de tests door zouden gaan, ook als het niet mogelijk zou zijn met grote groepen samen te komen.

Update 17:43 – Gommers: zomaar ic-bedden bijplaatsen is geen oplossing

Het aantal bedden op de intensivecareafdelingen structureel fors verhogen, bijvoorbeeld tot het niveau van Duitsland, is geen goed idee volgens voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). “Los van het feit dat we daar de mensen niet voor hebben; dat wordt onbetaalbaar”, zegt hij in een interview met vaktijdschrift Skipr Quarterly.

“Je kunt niet volledig voorbereid zijn op een pandemie als deze”, aldus Gommers. Wat hem betreft is het wel een goed idee om in te zetten op “betere rampscenario’s om voortaan beter voorbereid te zijn”. Het uitbreiden van de ic-capaciteit en flexibele inzet van extra personeel kunnen oplossingen zijn. “Maar zomaar meer ic-bedden in de lucht houden, dat is geen goed toekomstplan”, vindt de voorzitter.

Gommers toont zich in het interview ook sceptisch over meer centrale aansturing. “Als ik hoor dat in de politiek steeds luider de wens klinkt om het stelsel overhoop te halen, houd ik mijn hart vast”, zegt hij.

Update 17:21 – Meer draagvlak voor coronaregels en grotere vaccinatiebereidheid

De steun voor de coronamaatregelen is toegenomen en de vaccinatiebereidheid is groter. Ook zijn Nederlanders optimistisch over het nieuwe jaar. Dat stelt I&O-onderzoeker Peter Kanne op basis van onderzoek onder bijna 2200 Nederlanders. Het onderzoek werd begin januari uitgevoerd in opdracht van de NOS.

Driekwart van de Nederlanders wil de lockdown verlengen. Daarbij vindt bijna 80 procent een verlenging van de lockdown acceptabel. Een derde wil zelfs de lockdown aanscherpen terwijl een vijfde juist versoepeling wil. Slechts 6 procent vindt dat er een eind moet komen aan de lockdown.

Update 17:03 – Kabinet wil OMT-advies over avondklok vanwege Britse variant

Het kabinet heeft aan het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd de mogelijkheid van een avondklok te onderzoeken, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Het kabinet wil de verspreiding van de zogeheten ‘Britse variant’ van het coronavirus, die besmettelijker is dan eerdere varianten, zoveel mogelijk beperken. Mogelijk draagt een avondklok daaraan bij, maar daar wil het kabinet eerst advies over.

Het is nog niet bekend wanneer het advies verwacht wordt of wanneer de maatregel eventueel in zou gaan, mocht er een positief advies over komen. Wel is het dus zo goed als zeker dat er geen avondklok wordt aangekondigd tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond.

De maatregel kan op veel weerstand rekenen. Burgemeesters en politiebonden zien het niet zitten omdat ze problemen met de handhaving voorzien. Ook in de politiek kan het plan nu op weinig enthousiasme rekenen.

Update 16:21 – Burgemeesters zeker geen voorstander van avondklok

Burgemeesters in Nederland zijn zeker geen voorstander van het invoeren van een avondklok. Ze vinden de maatregel buitenproportioneel en vragen zich af of een avondklok het gewenste effect oplevert. Dat heeft de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls dinsdag laten weten tijdens overleg met het kabinet over de nieuwste coronamaatregelen, die minister-president Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond bekend gaan maken.

Bruls was bij dat overleg als voorzitter van het Veiligheidsberaad, de vergadering van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. De burgemeesters denken volgens een woordvoerster van het Veiligheidsberaad dat er nog andere mogelijkheden zijn om het aantal besmettingen verder terug te dringen, zoals veel meer thuiswerken en mogelijk verplichte quarantaine nadat een besmetting is vastgesteld.

Update 15:52 – Veel mensen besmet door bezoek aan huis rond kerst

Relatief veel mensen bij wie afgelopen week een coronabesmetting is vastgesteld, hebben het virus opgelopen terwijl ze in de kerstperiode en rond de jaarwisseling een bezoek brachten aan familie of vrienden, of terwijl ze zelf zulk bezoek ontvingen. Meer dan een op de drie nieuwe gevallen is terug te voeren op zo’n “bezoek in de thuissituatie”, komt naar voren uit de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de afgelopen week zijn 49.398 mensen positief getest. Bron- en contactonderzoekers van de GGD’en vragen deze mensen waar ze het virus hebben opgelopen. Van zes op de tien positieve tests uit de afgelopen week is die “setting van besmetting” bekend. Meer dan 10.000 mensen, ruim 35 procent, is besmet geraakt door bezoek. Vorige week was dit ook 35 procent.

Deze mensen zijn besmet geraakt rond de kerstdagen en oud en nieuw. In de kerstweek zelf was 23,6 procent van alle besmettingen te herleiden naar bezoek, maar deze mensen waren al voor de kerst besmet geraakt. In de week voor kerst leidde bezoek tot 21,3 procent van de besmettingen.

Update 15:43 – Opnieuw iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag opnieuw iets toegenomen. Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten bedraagt nu 2633. Dat zijn er 12 meer dan maandag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1945 coronapatiënten, 19 meer dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is met 7 gedaald tot 688. Maandag liet het aantal opgenomen Covid-patiënten ook al een lichte toename zien, na een gestage daling vorige week. Begin vorige week lagen er nog bijna 2900 patiënten met corona in de ziekenhuizen.

“Ondanks een stijging in het aantal nieuwe opnames, verwachten we dat de dalende trend van de afgelopen week doorzet. Helaas zijn er nog onzekerheden die de trend kunnen beïnvloeden, zoals de Britse Covid-variant. Het is onduidelijk wat het effect daarvan is op het aantal Covid-besmettingen en op de ic- en kliniekbezetting in Nederland”, aldus de LCPS in een toelichting.

Update 15:23 – Minder dan 5000 nieuwe coronagevallen gemeld

Voor het eerst sinds begin december zijn er minder dan 5000 nieuwe coronagevallen in een etmaal gemeld. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend werden 4986 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de afgelopen zeven dagen zijn 49.398 besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 7057 per dag. Voor de vierde dag op rij blijft het aantal nieuwe meldingen onder het gemiddelde. Op maandag meldde het RIVM bijna 5500 nieuwe gevallen, op zondag ruim 6600 en op zaterdag meer dan 7300.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 153, het hoogste aantal in bijna een week. Maar dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de laatste 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven en verwerkt in de statistieken. Op maandag waren 50 sterfgevallen gemeld en op zondag 54.

Update 15:07 – RIVM: voorzichtige daling te zien bij aantal besmettingen in wekelijkse cijfers

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet een voorzichtige daling van het aantal nieuwe coronagevallen in de weekcijfers. Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen licht gedaald ten opzichte van een week eerder.

In de laatste zeven dagen zijn 49.398 meldingen van positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een week eerder waren er 56.440 gevallen gemeld.

Ook goed nieuws in de ziekenhuizen, daar werden 1503 coronapatiënten op bij de verpleegafdelingen en 297 op de intensive cares. De week ervoor waren dit er 1713 en 336. Verder kwamen er 743 meldingen van sterfgevallen, terwijl de week ervoor het overlijden van 621 coronapatiënten was geregistreerd.

Update 14:25 – Coronavaccin te koop aangeboden op Telegram

Op de berichtendienst Telegram worden de coronavaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca te koop aangeboden. De verkopers vragen ruim 100 euro voor een dosis, te betalen in bitcoins of cadeaukaarten. Ze zeggen dat ze binnen vijf dagen kunnen leveren en dat de vaccins rechtstreeks van de farmaceut komen. Dat meldt Shownieuws.

Pfizer gaat met de melding aan de slag en zegt hard te werken om het risico op namaak te verminderen. Europol had vorig jaar al gewaarschuwd voor de handel in namaakvaccins op het dark web, maar Telegram is vrij toegankelijk.

Update 13:54 – NU’91: onjuiste volgorde vaccineren uiterst zorgelijk

NU’91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals, noemt de onjuiste volgorde van vaccineren uiterst zorgelijk. “Door onzorgvuldigheid van werkgevers zijn ook personen in niet-cruciale functies al gevaccineerd. Hierdoor moeten zorgprofessionals die direct patiëntencontact hebben nog langer wachten tot zij aan de beurt zijn”, aldus de belangenbehartiger van verpleegkundigen en verzorgenden.

De beroepsorganisatie spreekt van “een uiterst zorgelijke en onwenselijke situatie.” Vorige week werd bekend dat het niet meer mogelijk is om een afspraak te maken voor een vaccinatie. “Hierdoor kunnen momenteel niet alle zorgprofessionals uit de verpleeghuizen een afspraak inplannen voor het eerste vaccin. Tegelijkertijd hoorden wij de afgelopen dagen van leden dat in sommige organisaties ook medewerkers die niet direct in contact staan met de patiënt al wel zijn gevaccineerd”, aldus NU’91.

“Sommige werkgevers hebben de brief voor het vaccineren naar alle medewerkers gestuurd. We begrijpen dat de nood overal hoog is. Maar de afspraak is dat zorgpersoneel in de primaire zorg voorrang krijgt”, vervolgt de organisatie.

Nieuwsuur meldde maandag dat groepen die nog niet in aanmerking komen voor een coronavaccin zich al wel veelvuldig hebben aangemeld bij de GGD om gevaccineerd te worden. De komende tijd staan er nog veel afspraken ingepland. NU’91 wil dat deze afspraken worden nagelopen, zodat alleen de zorgprofessionals met direct patiëntencontact worden gevaccineerd.

Update 13:25 – AstraZeneca: na goedkeuring heel snelle levering vaccins

Als het coronavaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford in de Europese Unie is goedgekeurd, dan kan dat “heel snel” aan Europese landen worden geleverd. “De productie loopt al, dus het is dan een kwestie van afvullen en distribueren”, geeft een woordvoerder van het farmaceutische bedrijf aan.

Het Brits-Zweedse AstraZeneca heeft een aanvraag voor goedkeuring van zijn vaccin ingediend bij de Europese medicijnwaakhond EMA. Die heeft laten weten mogelijk eind deze maand een oordeel te hebben over het middel. Tot nu toe zijn alleen de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna goedgekeurd voor gebruik in de EU.

Nederland en andere Europese landen hebben in oktober alvast 300 miljoen doses besteld bij AstraZeneca. Het middel hoeft niet op zeer lage temperaturen te worden bewaard, zoals met name bij het Pfizer-vaccin wel het geval is. Ook zou het goedkoper zijn.

Update 12:33 – Slob: scholen moeten heel scherp kijken naar noodopvang

Scholen moeten heel scherp gaan kijken welke ouders gebruik mogen maken van de noodopvang voor kinderen en welke niet, zegt onderwijsminister Arie Slob op dinsdag. De noodopvang is bedoeld voor kinderen met een moeilijke thuissituatie, of kinderen met ouders die een cruciaal beroep uitoefenen. Maar Slob heeft de indruk dat ook ouders die niet onder de uitzondering vallen hun kinderen toch naar de opvang brengen.

Volgens hem staat er inmiddels “heel veel druk” op de noodopvang. “Het is belangrijk dat scholen heel scherp kijken: vallen deze ouders onder de uitzonderingen die echt bij de cruciale beroepen horen of niet.”

Update 12:22 – ‘Werkgevers moeten thuiswerken verplicht stellen’

Om het coronavirus te bestrijden roept de Nederlandse BOA Bond werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op om thuiswerken verplicht te stellen. De BOA Bond ziet daarin meer heil dan het invoeren van een avondklok.

Lees meer.

Update 10:43 – Ruim 80 Britten aan de grens geweigerd

De Koninklijke Marechaussee heeft sinds 1 januari meer dan tachtig Britse reizigers aangehouden bij verschillende grensposten op Schiphol en in de havens aan de Noordzee.

De marechaussee in Zuid-Holland weigerde maandag vijf Britse reizigers vanwege de inreisbeperkingen. Ze konden niet aannemelijk maken dat ze een noodzakelijke reis moesten maken en moesten met de ferry terug naar Engeland.

In de haven van Breskens zijn twee Britten geweigerd die met een zeiljacht aankwamen. Zij voldeden niet aan een voorwaarde om Nederland in te reizen. Ook op Schiphol kregen diverse reizigers geen toegang tot Nederland. “De weigeringsgrond is over het algemeen het gevaar voor openbare orde en volksgezondheid”, meldt de marechaussee dinsdag.

Vanaf 1 januari vallen inwoners van het Verenigd Koninkrijk vanwege de brexit niet meer onder EU-regels en mogen zij vanwege de coronabeperkingen alleen als dat strikt noodzakelijk is Nederland nog in. Afgelopen vrijdag stond de teller nog op 58 Britten die aan de grens geweigerd waren.

Update 09:59 – Politiebonden zien invoering avondklok niet zitten

De politiebonden zien het invoeren van een avondklok niet zitten. Ze voorzien grote problemen bij het handhaven daarvan.

“We doen liever een beroep op het gezond verstand van de mensen. Daar moeten we het mee redden”, zegt voorzitter Xander Simonis van politiebond ANPV. “Ik ben bang dat politie en boa’s een avondklok niet kunnen handhaven, we kunnen niet op iedere straathoek controleren.”

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) krijgt dinsdag veel bezorgde reacties van leden, die waarschuwen voor de consequenties van een avondklok. “Het wordt heel intensief voor de handhaving. “We hebben nu al moeite met het verwerken van alle 112-meldingen en het dichten van roosters. Een avondklok betekent een flink capaciteitsprobleem”, zegt Struijs.

De invoering van een avondklok zou voor het kabinet als serieuze optie op tafel liggen. De avondklok moet zorgen dat mensen minder de deur uit gaan en bij elkaar op bezoek gaan.

Struijs: “Voor wie geldt de avondklok wel en voor wie niet? Er zijn mensen die werken bij grote bedrijven die 24 uur draaien, zij zouden een pasje moeten krijgen.” De vakbondsbestuurder heeft contact met politiebonden in Italië, waar een avondklok geldt: “Italiaanse collega’s zeggen dat de politie zichtbare controles moet houden op alle grote verkeerspunten. Vanuit veiligheidsperspectief zijn we geen voorstander van een avondklok. We lopen al op eieren qua sterkte.”

ANPV-voorzitter Simonis voorziet dat Nederlanders zich niet aan een avondklok houden. “Nederlanders zijn niet zo’n gehoorzaam volk, daar zit ons grootste probleem. Het gaat om het gedrag van mensen. Dat zie je aan het aantal auto’s op de weg, het is gewoon veel drukker dan tijdens de lockdown in het voorjaar. We houden ons er gewoon niet aan. Nederlanders gaan graag over het randje. Dat zien we ook bij het huidige beleid. Het advies is om niet te reizen, maar als er twee sneeuwvlokken vallen in Limburg, lopen alle wegen vol.”

Update 09:18 – EMA: aanvraag binnen voor goedkeuring AstraZeneca-vaccin in EU

De Europese medicijnwaakhond EMA heeft een aanvraag binnen om het coronavaccin van AstraZeneca en Oxford ook toe te laten in de EU. Het middel wordt nu al gebruikt in het Verenigd Koninkrijk.

Het Europees Geneesmiddelenbureau brengt uiteindelijk een advies uit over toelating. De Europese Commissie heeft daar het laatste woord over, maar volgt naar verwachting het advies van de in Amsterdam gevestigde toezichthouder. Het EMA gaf eerder al groen licht voor het gebruik van twee andere coronavaccins.

Update 09:04 – Kabinet werkt aan avondklok, weerstand bij burgemeesters

Het kabinet werkt aan de invoering van een avondklok begin volgende week, maar er is grote weerstand bij burgemeesters en regeringsfracties. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Update 08:58 – ‘Voorkom uitstel acute operaties met meer vaccins ziekenhuizen’

De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) wil dat er zo snel mogelijk vaccins beschikbaar komen voor anesthesiologen, ok-medewerkers en afdelingsverpleegkundigen. Daarmee moet voorkomen worden dat acute operaties die binnen zes weken moeten plaatsvinden niet door kunnen gaan, stelt de beroepsorganisatie.

“De operatiecapaciteit is al maanden extreem beperkt om zoveel mogelijk zorg te kunnen bieden aan Covid-patiënten. Door snel en zoveel mogelijk te vaccineren onder medewerkers van de operatiekamers kan nog verdere beperking van de operatiecapaciteit worden voorkomen”, aldus de NVA.

In de eerste vaccinatieronde, voor ziekenhuismedewerkers die in de acute zorg werken, is 39 procent van de anesthesiologen uitgenodigd voor vaccinatie. Een groot deel van de anesthesiologen, het ok-personeel en afdelingsverpleegkundigen wacht hier nog op.

De anesthesiologen waarschuwen dat door de structurele inzet van medewerkers in de Covid-zorg, er onvoldoende mankracht is om met het overgebleven personeel voldoende operatiecapaciteit voor urgente ingrepen in de lucht te houden. “De huidige Covid-crisis leidt tot een volgende crisis in de zorg. Volgens de vereniging gaan de gezondheidsschade én de kosten als gevolg van uitgestelde operaties enorm toenemen.”

Update 07:20 – CBS: laagste aantal faillissementen in twintig jaar

Het aantal bedrijven dat vorig jaar failliet is gegaan, lag historisch laag. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat cijfers over de bankroeten verzamelde, meldt dat er in de afgelopen twintig jaar niet zo weinig bedrijven de deuren hebben moeten sluiten.

Ook de cijfers voor december waren bijzonder laag. Toen gingen er 138 bedrijven en instellingen failliet, waarbij eenmanszaken niet werden meegeteld. Dat was het laagste niveau sinds januari 1991.

Voor heel 2020 bleef het aantal faillissementen steken op 2703, ruim 500 minder dan een jaar eerder. Ook in 2017 en 2018 werd een vergelijkbaar niveau bereikt als in 2019. De statistici wijzen op de noodsteun van de overheid als reden voor het lage aantal bankroeten. Daardoor blijven bedrijven mogelijk wat langer overeind. De situatie is voor veel bedrijven namelijk precair, maar omdat er geen of nauwelijks inkomsten zijn en er wel overheidssteun kan worden aangevraagd, ligt de lat om een faillissement aan te vragen wellicht wat hoger.

In vrijwel alle bedrijfstakken gingen minder ondernemingen failliet, maar er zijn ook uitzonderingen zoals de horeca, de cultuur-, sport- en recreatiebranche en het onderwijs. De daling van het aantal failliete bedrijven was het sterkst in de handel, maar desondanks blijft dat de sector waar in absolute aantallen de meeste bedrijven 2020 niet overleefden. Het waren er 581, zo’n 21 procent van alle faillissementen.

Update 06:11 – MKB-Nederland: overheid neem ‘reddend aandeel’ in bedrijven

De overheid zou ondernemers in de horeca en detailhandel die door de coronacrisis omkomen in de schulden kunnen bijstaan door een aandeel in die bedrijven te nemen. Dat zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland in De Telegraaf. “Zo hebben we dat ook bij de banken gedaan. Waarom zou je dat niet doen bij een kleinere ondernemer die nu wordt getroffen door iets waar hij niks aan kan doen?”

De voorzitter van MKB-Nederland en Ingrid Thijssen van VNO-NCW komen met voorstellen waarin bedrijven de schuldenberg die ze tijdens de coronacrisis hebben opgebouwd, onder meer doordat ze hun belasting mochten uitstellen, kunnen omzetten in eigen vermogen.

“Bijvoorbeeld dat de overheid een tijdlang een soort gouden aandeel krijgt in bedrijven, die ze heeft gesteund”, zegt Vonhof. “Dat doen we ook bij andere bedrijven als KLM en IHC. Je zou kunnen afspreken dat je een ondernemer de kans geeft in tien jaar dat af te betalen. Het is een idee. Dan zullen veel mensen beginnen over staatssteun en dat het allemaal moeilijk is, maar het is wel eerlijk.”

Thijssen oppert het idee dat de schuld wordt omgezet in een achtergestelde lening. “Dan wordt de overheid geen aandeelhouder, maar dan staat de fiscus niet meer vooraan in de rij van schuldeisers. Dat is ook een antwoord op de zorgen over het crimineel geld dat nu terechtkomt in de bedrijven die het moeilijk hebben.”

Update 04:45 – Een op tien durft niet te stemmen vanwege coronavirus

Zo’n 10 procent van de kiezers zegt in maart niet naar de stembus te gaan als de situatie rond het coronavirus nog net zo is als nu. Van de kiezers die in 2017 stemden, zegt 10 procent nu “zeker niet” of “waarschijnlijk niet” te gaan stemmen vanwege mogelijk besmettingsgevaar. Dat meldt het AD op basis van een onderzoek door Peil.nl, het bureau van Maurice de Hond. Vrouwen en ouderen zijn huiveriger dan mannen en jongeren.

Volgens De Hond wordt de uitslag anders als deze kiezers thuisblijven. “Dit kan voor diverse partijen per saldo één zetel meer of minder opleveren. En bij de kleine, nieuwe partijen kan dit betekenen dat men net wel of net niet de kiesdeler haalt en dus wel of niet in de Tweede Kamer komt.”

Intensive care-baas Diederik Gommers sluit niet uit dat het Outbreak Management Team adviseert om de verkiezingen uit te stellen. De kans dat de verkiezingen worden uitgesteld is vooralsnog niet groot. Het kabinet wil dat de stembusgang ‘koste wat kost’ doorgaat. “Wij koersen erop dat de verkiezingen altijd door kunnen gaan”, zei minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) daarover.

Update 03:30 – Vraag over perspectief centraal op coronapersconferentie

De grote vraag bij de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag zal zijn wat voor perspectief zij Nederland kunnen bieden. Dat de huidige lockdown met drie weken wordt verlengd lekte zondag al uit, onduidelijk is nog wanneer het kabinet denkt verlichting van de maatregelen te kunnen bieden.

Het kabinet hoopt dat over twee weken het basisonderwijs kan worden hervat, maar ook dat is nog met veel onzekerheid omgeven. Zo zijn kinderen mogelijk een stuk bevattelijker voor de Britse variant van het coronavirus, die ook in Nederland is opgedoken, dan voor de oorspronkelijke variant. Het Outbreak Management Team (OMT) doet momenteel onderzoek naar de virusmutatie. Pas na een advies van het OMT wil het kabinet een besluit nemen.

Lees meer.

Update 03:30 – Weekcijfers RIVM: aantal nieuwe coronagevallen daalt licht

Het aantal positieve coronatests is in de afgelopen week iets gedaald, maar niet zo sterk als in de voorgaande weken. De exacte cijfers komen dinsdag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het instituut meldde vorige week dat het 56.440 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was 16 procent minder dan de week ervoor, maar volgens het RIVM was het nog geen overtuigende daling en bleef het effect van de lockdown nog uit.

Update 00:01 – Opnieuw noodkreten voor behoud fysieke boekhandel

De Koninklijke Boekverkopersbond (KBB) roept kabinet en Tweede Kamer op de boekhandels open te gooien en te houden. Als dat wegens corona echt niet kan, dan zouden ze minstens afhaalloketten moeten kunnen openen. Anders gaan er veel boekwinkels sneuvelen.

“De sluiting leidt tot scheefgroei: onlineretailers maken een ongekende groei door. De verwachting is dat deze ontwikkeling het einde kan inluiden van ons rijke netwerk van boekhandels, uniek in de wereld. Wellicht denkt u: maar je kunt toch online boeken kopen? Vraag u dan af: is dat hetzelfde als boekverkopers die individueel advies geven en bijdragen aan de bestrijding van leesachterstanden, de aantrekkelijkheid van winkelstraten, de kenniseconomie en de leescultuur? Helpt het debutanten aan publiek?”, schrijft directeur Anne Schroën aan Den Haag.