Dieren

Zwaan blijft waken over zijn doodgereden vrouwtje: ‘Dan breekt toch je hart’

Een afschuwelijk dierendrama woensdagavond in Nijkerk. Daar werd een vrouwtjeszwaan aangereden, terwijl het mannetje toekeek. De automobilist ging ervandoor zonder zich te melden, de zwaan overleed vlak na aankomst van de dierenambulance.

Het mannetje van het zwanenkoppel zit sinds die tijd plichtsgetrouw te waken op de plek waar het gebeurde. “Dan breekt toch je hart”, zegt een hoorbaar aangeslagen Alfred de Wild van de plaatselijke dierenambulance.

“Dit was het laatste gezonde zwanenkoppel in Nijkerk”, verzucht de vrijwilliger. De afgelopen maanden worden ze in de Gelderse plaats steeds vaker opgeschrikt door de vondst van dode zwanen. “Hoe dat komt weten we niet, dat wordt nog onderzocht. Dit koppeltje zat al jaren op dezelfde plek.”

Woensdag werd een van de intens monogame dieren dus dodelijk geraakt bij een aanrijding. “De klap was zo hard, dat de zwaan ter plekke is overleden. Toen we aankwamen blies zij net haar laatste adem uit. Het mannetje stond er de hele tijd bij te kijken, echt heel triest. Zwanenparen blijven voor het leven bij elkaar. Het mannetje zat duidelijk te treuren.”

Veroorzaker reed mogelijk in BMW

Van de automobilist ontbreekt ieder spoor. “Mensen zeggen dat het een BMW was. Maar ik weet het niet. De kleur? Die is onbekend.” De Wild snapt de bestuurder van de auto in elk geval niet. “Hoe kun je nou zo’n grote, felwitte zwaan missen? Dan moet je met iets anders bezig zijn geweest. Een telefoon? U zegt het, dat ga ik niet doen.” De dierenliefhebber snapt wel dat het een keer fout kan gaan. “Iedereen in Nijkerk weet dat daar zwanen zitten, al jaren. Ze steken de weg over richting de middenberm, waar ze het gras opeten.”

De vrijwilliger van de dierenambulance, ook penningmeester, hoopt dat de doorgereden automobilist op zijn minst met zijn organisatie heeft gebeld. “We kregen in tien minuten tijd wel vijftien telefoontjes over deze nare situatie. Hopelijk zat de veroorzaker er tussen, dat is dan nog iets.” Volgens hem had de automobilist meteen moeten stoppen na de aanrijding. “Je bent verplicht een dier te helpen na zoiets. Het aanrijden op zich is niet strafbaar, want een dier steekt nou eenmaal soms over. Maar doorrijden, dat is wèl strafbaar.”

Zwaan blijft nog wel even treuren

Volgens De Wild kan het nog wel even duren voordat het wat beter gaat met de weduwnaar. “Hij blijft waarschijnlijk nog lang zoeken naar zijn vrouwtje, flink in de war. Zo’n zwaan kan lang blijven treuren,” Zou een nieuwe partner hem goed doen? “Ik ga morgen wel bellen met de opvang of ze nog een vrouwtje hebben zitten. Maar of het dan lukt ze te koppelen… Het kan ook zijn dat het mannetje zo’n nieuw vrouwtje meteen dood maakt. Het is gevaarlijk om ze zomaar bij elkaar te zetten.”

Beeld: Dierenambulance Nijkerk