112

Zorgcentrum ontruimd vanwege grote brand in natuurgebied Deurnese Peel

Hulpdiensten hebben maandagavond zorgcentrum Wellenshof in Liessel (Brabant) ontruimd in verband met de rook van een grote brand in de naburige Deurnese Peel. De 24 bewoners zijn overgebracht naar zorgcentrum Land van Horne in Weert.

Een aantal bewoners is mogelijk besmet met het coronavirus. Om die reden worden zij met een speciale taxibus vervoerd, maakte de gemeente Deurne bekend. De overige bewoners gaan per gewone taxi naar Weert.

Meerdere NL-Alerts

Een groot deel van Zuidoost-Brabant ligt maandagavond onder de rook van een grote veenbrand in natuurgebied de Deurnese Peel. De hulpdiensten hebben mensen in de regio via meerdere NL-Alerts opgeroepen ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

Lees ook: Groot alarm door veenbrand in uitgedroogd natuurgebied Mariapeel

De brand brak maandag rond 12.45 uur door nog onbekende oorzaak uit en verspreidde zich sindsdien door de straffe wind steeds verder. Zeker 100 hectare vielen aan de vlammen ten prooi.

Blushelikopter Defensie

Rond 19.30 uur nam de brand in hevigheid af, mede door de inzet van een Chinook-blushelikopter van Defensie. Die kan uit een waterzak in één keer 10.000 liter water uitgooien. De brandweer noemt de inzet van de helikopter “een flinke aanwinst in onze slagkracht”.

Moeilijk bereikbaar

Een gebied van ruim 100 hectare staat nog altijd in brand en zorgt voor flinke rookontwikkeling. Het blussen zal nog zeker een dag in beslag nemen, zo vertelt brandweerwoordvoerder Thijs Verheul maandagavond aan Hart van Nederland. De rest van vanavond en vannacht gaan de bluswerkzaamheden verder.

De brandweer kan met hun materieel het vuur alleen vanaf de verharde weg bestrijden. Doordat het midden van de brandhaard voor de brandweer moeilijk te bereiken is, wordt vanaf drie kanten geprobeerd een stoplijn te creëren, waardoor het vuur zich niet verder verspreiden.

Een aantal brandweerlieden gaat vanavond en vannacht te voet het gebied in in een poging de moeilijk bereikbare brandhaarden in het midden te blussen. Ze krijgen daarbij hulp van de blushelikopter van Defensie.

Onder de rook

Door de brand liggen onder meer Liessel, Asten, Someren, Eindhoven en Eersel onder de rook. Inwoners van de getroffen regio kunnen voor meer informatie terecht op de website van de gemeente Deurne. Die wordt steeds van actuele informatie voorzien.

ANP/Redactie
Beeld: SQ Vision