Weer & Verkeer

Zondag code oranje vanwege storm Ciara, voetbalwedstrijden afgelast

Nederland maakt zich op voor storm Ciara, die zondag over het land trekt. Het KNMI heeft vanwege de zware windstoten voor het hele land code oranje afgekondigd voor gevaarlijk tot extreem weer.

Zaterdag is er volgens Weer.nl nog niet veel te merken van de aanstaande storm, maar in de loop van zondag gaat de wind serieus aantrekken vanuit het zuidwesten. In de avond zijn er windstoten tot wel 130 kilometer per uur mogelijk in het noordwestelijke kustprovincies.

Lees ook: Pas op: gevaarlijke windstoten tijdens storm Ciara dit weekend

Met de storm in aantocht lijkt ons land zich klaar te maken voor een dag vol ongeregeldheden. De laatste keer dat er een zware storm over Nederland trok, in januari 2018, viel het treinverkeer in het hele land stil en waaiden tientallen vrachtwagens om. (Tekst gaat verder onder video)Een overzicht met de gevolgen van storm Ciara voor het (trein)verkeer, attractieparken, dierentuinen en het (amateur)voetbal van zondag.

Verkeer

De ANWB adviseert automobilisten om bij storm niet de weg op te gaan als dat niet nodig is. Mensen die wel de auto moeten pakken, kunnen beter wat langzamer rijden en (veel) meer afstand houden. Verder geeft de ANWB de tip om auto’s niet onder bomen te parkeren.

De treinen rijden zondag vooralsnog gewoon volgens de dienstregeling. De NS en spoorbeheerder ProRail adviseren reizigers om het weerbericht in de gaten te houden en kort voor vertrek de reisplanner te checken. Als het nodig is, worden er alsnog ritten geschrapt of het treinverkeer wordt tijdelijk stilgelegd.

Schiphol waarschuwt dat reizigers die zondag of maandag via de luchthaven vliegen misschien te maken krijgen met vertragingen of geannuleerde vluchten. Passagiers worden daarom geadviseerd om de actuele vluchtinformatie te checken of contact op te nemen met de vliegmaatschappij.

KLM heeft voor zondag veertig vluchten binnen Europa geannuleerd. Het gaat om twintig inkomende en twintig uitgaande vluchten op Schiphol.

Bossen en parken

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is zondag geopend, meldt Staatsbosbeheer. Wel gaan sommige wandeltochten die gepland stonden niet door. Wandelaars moeten weerwaarschuwingen van het KNMI goed in de gaten te houden.

Tekst gaat verder onder foto

storm Ciara

De Efteling is zondag open. Wel wordt verwacht dat hoge attracties, zoals achtbanen, in de loop van de dag moeten sluiten vanwege de harde wind. De rest van het park blijft toegankelijk. Bezoekers worden aangeraden om voor vertrek de website te checken.

Ook dierenparken in bosrijke gebieden openen gewoon de deuren. Dierenpark Amersfoort bekijkt in de loop van de dag of het park toch moet sluiten. Burgers’ Zoo in Arnhem verwacht dat de bomen in het park zo goed onderhouden zijn dat er geen gevaarlijke situaties zullen ontstaan.

Bezoekers blijven ook welkom in dierentuin Blijdorp in Rotterdam. Afhankelijk van de stormkracht wordt besloten of de leeuwen en tijgers naar buiten mogen of niet. In safaripark Beekse Bergen blijven zondag de buitenverblijven dicht. Ook in andere dierentuinen worden dieren binnengehouden vanwege de storm.

Voetbal

De KNVB heeft zondag alle voetbalwedstrijden afgelast vanwege storm Ciara. Zowel de wedstrijden in het amateurvoetbal als in de Eredivisie zijn geschrapt. Er stonden vier duels op het programma: FC Utrecht-Ajax, AZ-Feyenoord, Sparta Rotterdam-ADO Den Haag en FC Emmen-FC Twente.

De voetbalbond heeft dit besloten na overleg met de clubs, gemeenten en politie. Door de verwachte storm kon de veiligheid van supporters en spelers niet worden gegarandeerd.Redactie/ANP