Misdaad

Wie zit achter de bombrieven? Zo wordt er naar de afzender gezocht

Wie zit er achter de bombrieven die de afgelopen dagen zijn verstuurd aan meerdere bedrijven in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht? De brieven worden onderzocht op elk mogelijk spoor naar de dader. Hoe wordt dat gedaan?

“De brieven zullen tot op detail worden onderzocht”, vertelt Christianne de Poot aan Hart van Nederland. Zij is docent forensisch onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam en weet hoe dit soort onderzoeken er aan toe gaan.

Lees ook: ABN Amro in Maastricht krijgt ‘waarschuwing’ van afzender bombrieven

DNA en vingerafdrukken

Een van de standaardzaken waarop het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de bombrieven zal onderzoeken zijn DNA-sporen en vingerafdrukken. “Waar je het meest op hoopt, is dat er een match is tussen verschillende brieven”, legt De Poot uit.

De DNA-sporen en vingerafdrukken kunnen op meerdere plekken zitten, soms zelfs op de plakrand van de envelop. “Bij andere zaken zie je soms dat mensen de brief gewoon hebben gelikt aan de rand om de brief dicht te plakken, dan kun je uit het speeksel meteen DNA halen.”

Door verbeteringen in technieken kunnen de sporen steeds beter worden gevonden en gebruikt. Zo kan DNA al uit een paar cellen worden gehaald, en laten zien of de dader een man of een vrouw is en welke de etniciteit de dader heeft.

Tekst gaat verder onder de foto

bombrieven hoe dader

Inhoud van bombrieven

De inhoud van de brieven is net zo interessant. Daar zitten volgens De Poot vaak de meest bruikbare sporen van de dader. “Aan de buitenkant zitten ook veel sporen van mensen die de brief tijdens en na de verzending hebben vastgehouden, dit moet je dan dus onderscheiden van de dadersporen.”

In brieven met explosieven zitten vaak kleine onderdelen. Hier kan een dader soms ook op worden gepakt. “Vooral met bommen met draadjes en batterijen kunnen handschoenen heel onhandig zijn,” vertelt De Poot.

Dat zou volgens de docent forensisch onderzoek een voordeel voor de onderzoekers kunnen zijn. “Als je heel geconcentreerd bezig bent, kan je soms per ongeluk wat DNA achterlaten.”

Poststempels, inkt en papier

Elk onderdeel van de brieven kunnen aanwijzingen naar de dader bevatten. “Je doet technisch onderzoek naar de poststempels, waar die vandaan komen. Op die manier kom je erachter waar de brieven zijn verzonden. Je spreekt ook met de postbedrijven, misschien dat iemand zich de brieven kan herinneren”, aldus De Poot.

Lees ook: PostNL treft extra maatregelen na bezorgen van bombrieven

Op de bombrieven zitten stickers met daarop getypte adressen. Daar zal speciale aandacht naar uit gaan, denkt ze. “Het mooiste is als er uitzonderlijk materiaal is gebruikt. Zoals bijzonder papier of speciale inkt. Ook kan je aan verschillende kenmerken zien welke printer of printers er zijn gebruikt.”

Zo kunnen onderzoekers kijken naar de ‘Machine Identification Code’ van een printer via een zogenoemd ‘yellow dots’-onderzoek. Kleurenprinters voegen bij het afdrukken gele puntjes toe op het papier die zo een code vormen. Ook dit kan leiden naar de dader.

bombrieven printer

Een voorbeeld van de ‘Machine Identification Code’ van een printer / Beeld: Ianusius via Wikipedia