Gezondheid

Aantal ziekenhuisopnames stijgt met 118, 165 nieuwe coronadoden

Het aantal ziekenhuisopnames is gestegen met 118. In totaal hebben er nu 9.897 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis gelegen. Dat meldt het RIVM op haar website.

De afgelopen 24 uur zijn er 165 nieuwe doden gemeld bij het RIVM. Daarmee loopt het totale dodental op naar 3.916.

Het aantal gemelde doden ligt op dinsdag altijd hoger dan op andere dagen. Dat komt doordat ziekenhuizen vooral op maandagen aan hun GGD’en doorgeven hoeveel mensen tijdens het weekeinde zijn overleden. De GGD’en geven het vervolgens door aan het RIVM, dat die sterfgevallen meeneemt in de update van dinsdag. Twee weken geleden meldde het RIVM op dinsdag 234 sterfgevallen, 292 ziekenhuisopnames en 777 positieve tests. Vorige week duurde het weekeinde langer vanwege Pasen.

Volgens het RIVM daalt het aantal gemelde ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen. “De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken”, concludeert het instituut.

Dodelijkste dag was 2 april

De dodelijkste dag tot nu toe was 2 april. Toen stierven 167 mensen aan het coronavirus. Twee dagen eerder overleden 165 patiënten. Sindsdien is het langzaam gezakt. Afgelopen vrijdag overleden honderd coronapatiënten. De helft van de doden is 82 jaar of ouder, maar onder de doden zijn ook een tiener, drie twintigers, zes dertigers en vijftien veertigers.

Zes op de tien coronapatiënten zijn vrouwen. Maar bij de ziekenhuisopnames en de sterfgevallen zijn zes op de tien patiënten mannen.

Noord-Brabant heeft nog altijd de meeste besmettingen (7209), gevolgd door Zuid-Holland (6886) en Gelderland (4356).

Het RIVM benadrukt dat er een vertraging kan zitten tussen de dag waarop aan corona is overleden en dag waarop het het sterfgeval gemeld wordt. Ook is het werkelijke aantal besmettingen in Nederland hoger dan gemeld wordt, omdat niet iedereen die mogelijk besmet is getest wordt.

ANP/Redactie