Gezondheid

Ziekenhuis in Zaandam controleert op corona-verschijnselen in tent bij ingang

Het Zaans Medisch Centrum heeft voor de ingang van de spoedzorg een tent gezet waarin patiënten die zich melden eerst worden beoordeeld. In de tent wordt ingeschat of iemand mogelijk besmet is met het nieuwe coronavirus.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

De bezoekers worden beoordeeld volgens de landelijke criteria, vertelt een woordvoerder. “Er wordt dus ingeschat of iemand mogelijk besmet is met het virus naar aanleiding van mogelijke symptomen die ze vertonen in de tent, zoals bijvoorbeeld hoesten, kortademigheid, enzovoort.” Bij mensen die klachten hebben, wordt slijm afgenomen achter in de keel en in de neus af.

Aparte routes voor patiënten

Na de beoordeling is er een aparte route om in het hospitaal te komen voor patiënten met en patiënten zonder een verdenking, aldus de woordvoerder. “Zo houden we de twee gescheiden en is er bijna geen kans op verspreiding. Indien de patiënt wordt verdacht van het dragen van het coronavirus gaat hij of zij in isolatie.”

Lees ook: Voetbalsupporters steken ziekenhuismedewerkers hart onder de riem

Zorgverleners in het Zaanse ziekenhuis dragen beschermende middelen zodat er geen besmetting kan plaats vinden. “De patiënt blijft dan in isolatie totdat de test uitwijst dat diegene geen drager is van het virus”, legt de woordvoerder tot slot uit.

Eerdere besmettingen in Zaandam

Eind vorige week werd bij een medewerker van het ziekenhuis in Zaandam het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een leidinggevende die niet in direct contact met patiënten is geweest. Eerder al bleek een patiënt positief te zijn getest.

Patiënten die in het ziekenhuis liggen en de ziekte hebben opgelopen mogen geen bezoek ontvangen, behalve bij hoge uitzondering na toestemming van de medisch specialist.

Lees ook: Uitgestorven treinen, bussen en stations: ‘Surreëel, maar wel echt goed’