Sport

Zevende wereldtitel voor Wüst, derde wereldtitel voor Roest

Er werden vandaag wereldprestaties geleverd op de schaatsbaan. Ireen Wüst heeft voor de zevende keer in haar unieke schaatsloopbaan de wereldtitel allround veroverd. Patrick Roest heeft bij de WK allround in Hamar voor het derde jaar op rij de wereldtitel veroverd.

De 33-jarige Wüst stelde in Hamar op de afsluitende 5000 meter haar eindzege resoluut veilig. Ze reed met 7.01,68 de tweede tijd. Haar triomf kwam geen moment in gevaar, omdat een aanval van haar Canadese tegenstandster Ivanie Blondin, de nummer 2 van het klassement, uitbleef.

Wüst begon zondag met een voorsprong van 6,60 seconden aan de beslissende race tegen Blondin. De nummer 2 van het klassement bleek niet in staat om de Nederlandse klassementsleidster echt te bedreigen. Wüst, eerder op de dag glorieus winnares van de 1500 meter, reed met een stabiele race overtuigend naar haar zevende WK-triomf.

Geen match voor Roest

De 24-jarige Roest, schaatser van Team Jumbo-Visma, deed dat in stijl. Hij schreef in het Vikingspiket ook de 10.000 meter op zijn naam met een tijd van: 13.02,45. Het was zijn derde afstandszege in Noorwegen. Eerder zegevierde hij ook op de 1500 en 5000 meter. Op de 500 meter eindigde Roest als zevende.

De titelhouder mocht op de afsluitende afstand ruim 11 seconden verspelen op Sverre Lunde Pedersen, de nummer 2 in het klassement. De Noor bleek echter niet in staat om Roest serieus te bedreigen. De klassementsleider nam snel de koppositie en reed gestaag bij Pedersen vandaan.