Misdaad

Zes arrestaties na oplichting met beschermingsmiddelen tegen corona

De FIOD heeft in Den Haag zes mannen en vrouwen aangehouden die betrokken zouden zijn bij oplichting met beschermingsmiddelen tegen het coronavirus. Buitenlandse klanten bestelden en betaalden, maar vervolgens zou er niets zijn geleverd. In totaal zou er ruim 830.000 euro met de oplichtingspraktijken zijn gemoeid.

De FIOD sluit meer arrestaties niet uit. De aangehouden groep, in leeftijd variërend van 31 tot 69 jaar, wordt behalve van oplichting ook verdacht van witwassen, identiteitsfraude en valsheid in geschrifte. Het onderzoek kwam op gang na een melding van een bank.

Geldezels

Betalingen van klanten kwamen binnen op de bankrekeningen van de verdachten. Vervolgens werd het geld gepind of overgeboekt naar een andere bankrekening. De FIOD heeft beslag gelegd op de bankrekeningen, telefoons en een Audi A5.

Lees ook: Politie haalt nepwebshops met beschermingsmiddelen tegen corona offline

De opsporingsdienst en het Openbaar Ministerie vermoeden dat de verdachten zogeheten geldezels zijn. Een geldezel stelt zijn bankpas of -rekening ter beschikking, die door oplichters en andere criminelen worden gebruikt om crimineel verkregen geld weg te sluizen.

ANP