Dieren

Zeldzame paardentweeling geboren: 'Ik zag ineens vier voetjes in plaats van twee'

Het gebeurt bijna nooit en als het gebeurt loopt het vaak niet goed af: de geboorte van een paardentweeling. Het is een kans van één op tienduizend dat een merrie een gezonde tweeling op de wereld zet. Annelies van den Broek kon haar ogen dan ook niet geloven toen zij ineens vier voetjes zag, in plaats van twee.

“Ze zijn nu 24 uur oud en doen het goed”, klinkt een trotse Annelies. “Ik had het gewoon helemaal niet verwacht. We maken altijd een scan om te kijken hoeveel vruchtjes er zitten. Dit omdat een tweeling zo vaak fout gaat, dat dat niet gewenst is.”

Vier voetjes

Annelies vertelt dat er op de scan maar één vruchtje te zien was. “Ze lagen waarschijnlijk achter elkaar, waardoor we het gemist hebben.” Het was dan ook schrikken toen Annelies tijdens de bevalling ineens vier voetjes zag. “Ik dacht dat het veulen misschien verkeerd zou liggen, dus ik raakte in paniek.”

Lees ook: Verwaarloosde hond met maden en stuk waslijn in vacht ondergaat totale metamorfose

Snel belt ze de dierenarts en haar neef die ook veel met paarden bezig is en dichtbij woont. “Ze waren er gelukkig heel snel”, vertelt Annelies opgelucht. “Ik ben toen maar gewoon aan twee van de vier voeten gaan trekken. En toen zag ik ineens het kopje van de kleinste.”

Dubbel bijzonder

Het was op dat moment dat Annelies zich besefte dat het een tweeling betrof. “Het is zo bijzonder! Vaak zie je dat een van de twee het niet overleeft, maar ze doen het zo goed. Het kleinste veulen is een merrie en die had wel wat moeite met opstaan en zelfstandig drinken, maar inmiddels kan ze het allemaal.”

De paardentweeling is niet alleen bijzonder omdat ze met zijn tweeën zijn, ze hebben ook hele bijzondere ouders. “De vader van het stel is wereldkampioen Totilas (Het voormalige paard van dressuurruiter Edward Gal, red.), de moeder is kampioenspaard D.Obertje. Het is heel grappig, want de merrie lijkt als twee druppels water op haar moeder, en de hengst lijkt juist vreselijk veel op zijn vader.”