Politiek

Nederlander wil niet wonen in een achterstandswijk

Een grote meerderheid van de Nederlanders wil niet wonen in een achterstandswijk. Ook niet als daar een passende huurwoning beschikbaar is. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland, waar ruim 3000 mensen aan meededen.

Lees ook: ‘Problemen in achterstandswijken worden steeds groter’

Minister Veldhoven van Wonen vindt dat woningcorporaties meer ruimte moeten krijgen om huizen toe te wijzen aan mensen met hogere inkomens. Voor sociale huur geldt een inkomensgrens van 39.055 euro. Met een jaarsalaris van 49.959 euro kun je alsnog in aanmerking komen voor tien procent van de sociale huurwoningen. De minister wil dit percentage verhogen naar vijftien procent.

Wil de Nederlander wonen in een achterstandswijk?

Zit de Nederlander daar wel op te wachten? Uit onderzoek van Wat vindt Nederland blijkt dat 74 procent niet in een achterstandswijk wil wonen, ook niet als daar een passende woning beschikbaar is. Op de vraag wat er nodig is om alsnog in een achterstandswijk te gaan wonen, antwoordt 57 procent hoe dan ook niet naar zo’n wijk te willen verhuizen.

Het kleine deel van de Nederlanders dat wel naar een achterstandswijk zou willen verhuizen, doet dat niet alleen omdat er een woning beschikbaar is. De mensen zouden er vriendelijker zijn en het multiculturele karakter vormt ook een sterke aantrekkingskracht.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.