Misdaad

'Slachtoffers moeten een wit balkje krijgen om privacy te beschermen'

Om de privacy van slachtoffers van misdrijven beter te beschermen, moeten zij een ‘wit balkje’ voor hun gezicht krijgen. Ook moeten hun namen onvermeld blijven. Dat stelt Slachtofferhulp Nederland dinsdag voor.

Zo’n wit balkje zou een tegenhanger moeten worden van het zwarte balkje, dat vanwege privacybescherming over het gezicht van een verdachte wordt geplaatst. Ook worden achternamen van verdachten in de regel alleen met een initiaal genoemd.

Een wit balkje zou in het strafdossier over de foto, naam, adres en andere persoonlijke gegevens van slachtoffers kunnen worden geplaatst. Het moet het symbool worden voor de bescherming van de privacy van slachtoffers, volgens bestuursvoorzitter Rosa Jansen van Slachtofferhulp.

Lees ook: ‘Bescherm slachtoffers tegen journalisten die gevoelige details over hen publiceren’

Gegevens komen bij verdachten

Volgens haar zijn slachtoffers vaak lichamelijk en geestelijk beschadigd geraakt. Ook zijn ze vaak bang voor de verdachte, zeker als het gaat om seksueel misbruik, geweld of stalking.

Toch komen namen en adressen van slachtoffers via het strafdossier bij een verdachte terecht. Ook worden persoonlijke gegevens en soms intieme details van slachtoffers openlijk tijdens het proces aan de orde gesteld.

Afhankelijk van instanties

Als slachtoffers of hun eventuele nabestaanden hun gegevens willen beschermen zijn ze vaak afhankelijk van de bereidwilligheid van agenten, rechters en officieren van justitie. Slachtofferhulp wil dat slachtoffers voortaan bij de betrokken instanties kunnen aangeven of zij gebruik willen maken van het witte balkje.

Daarvoor is het noodzakelijk dat slachtoffers op dit gebied altijd goed worden ingelicht. De belangenorganisatie lanceert daarom een campagne en heeft daarnaast een boek samengesteld waarin deskundigen en betrokkenen zich uitlaten over het recht op privacy.

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming laat in het AD weten dat hij het idee “van harte” steunt. Hij benadrukt dat de rechtspraak en het Openbaar Ministerie al bezig zijn met de bescherming van slachtoffers tijdens rechtszaken.

Tekst: Redactie/ANP
Beeld: Pexels