Winkels open mondjesmaat hun deuren weer na coronasluiting

Steeds meer winkels die vorige maand de deuren sloten om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, gaan weer open. Vooral landelijke winkelketens sloten toen de deuren.

Ook in winkelcentrum Piazza, een overdekt winkelcentrum in het centrum van Eindhoven, kunnen klanten weer in meerdere winkels terecht. Daan Visser, eigenaar van kledingwinkel Tauphe, gaat het ook weer proberen. “Hoe langer we stilliggen, hoe meer geld het ons kost.”

Lees ook: In tuincentra, klus- en woonwinkels is het nu anders druk

Detailhandel Nederland ziet dat vooral ketens in de mode- en schoenenbranche, die veelal uit voorzorg hun winkels sloten, nu weer stappen zetten. Op kleinere bedrijven heeft de branchevereniging minder zicht. De redenen om weer open te gaan zijn “vooral individuele afwegingen”, laat een woordvoerster weten. “Als je als bedrijf een goede manier hebt gevonden om aan de richtlijnen van het RIVM te kunnen voldoen, dan is er geen beletsel.”

Beetje dubbel

Visser besloot zijn winkel te sluiten omdat er geen enkele aanloop meer was. Hij denkt dat winkels in dorpen het makkelijker hebben. “Daar komen mensen nog als ze even naar de bakker of slager gaan. In het winkelcentrum waar wij zitten kom je echt alleen om te shoppen.” Hij heeft geen idee hoeveel klandizie hij kan verwachten. “Het is een beetje dubbel, want eigenlijk wil je ook niet dat het té druk wordt.”

ANP/redactie