Dieren

VIDEO: Wilde zwijnen achtervolgen auto in Uddel

Ondanks waarschuwingen van wildbeheerders en natuurorganisaties doen mensen het nog steeds: wilde zwijnen voeren. Behalve dat het funest is voor de beesten zelf, kan het ook nog eens levensgevaarlijk zijn voor mens én dier. Dat blijkt ook weer uit deze beelden, gefilmd in Uddel.

Lees ook: Oproep na tientallen dode wilde zwijnen op de Veluwe: stop met voeren!

Te zien is dat een groep wilde zwijnen een auto, met daarin vermoedelijk mensen die de dieren hebben gevoerd, achtervolgt. Het wordt echt penibel als de auto met daarnaast rennend de zwijnen een T-splitsing nadert. Gelukkig haalden ze heelhuids de overkant, maar dat had natuurlijk heel anders kunnen aflopen.

Campagnefilm

Eerder al riepen natuurorganisaties op onder meer de Veluwe toeristen en dagjesmensen op om de wilde zwijnen vooral met rust te laten. Er werd zelfs een campagnefilm gemaakt door Luc Enting en Harm Edens, met als onderwerp juist deze boodschap. Carla Versluys zette de campagne op, omdat zij niet meer kon aanzien hoe mensen – met goede bedoelingen – de zwijnen naar de verdommenis helpen. Door het voeren worden ze volgens haar uit hun natuurlijke habitat gehaald. “Als de wilde dieren worden gevoerd gaan ze mensen als bron van voedsel zien”, legde Carla uit.

Lees ook: Wandelend stel beleeft angstige momenten tussen wilde zwijnen in Veluwse bossen

Vervolgens komen ze uit de bossen, op zoek naar ‘menseneten’ en rennen naar bewoond gebied, mensen en dus ook auto’s. Jaarlijks zijn er zo’n 600 aanrijdingen met zwijnen, vertelde Gijs van Aardenne van de Stichting Wildaanrijdingen Nederland. “Bij aanrijdingen zijn ze meestal niet direct dood en vluchten het bos in om op een stil plekje ellendig en pijnlijk dood te gaan.”