Politiek

'Beelden online zetten van slachtoffers verkeersongelukken moet strafbaar worden'

Als het aan CDA, GroenLinks en PvdA ligt moet het strafbaar worden om foto’s of filmpjes van slachtoffers van bijvoorbeeld verkeersongelukken online te zetten. Overtreders zouden maximaal een jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal 21.750 euro moeten krijgen.

De drie partijen zeggen dat het regelmatig gebeurt dat omstanders foto’s of filmpjes maken van mensen die zwaargewond zijn. “Maar het wordt nog erger wanneer die beelden ook nog eens online worden geplaatst op sociale-mediakanalen”, stellen CDA, GroenLinks en PvdA. Ze dienen daarom nu samen een wetsvoorstel in.

In juli werden hulpverleners door omstanders gehinderd bij hun werk na een botsing tussen twee auto’s in Vlaardingen
(Tekst gaat verder onder video)

‘Sensatiezucht is kwalijk’

Op dit moment staat er vrijwel niets in de weg om beelden openbaar te maken van mensen die hulp nodig hebben of overleden zijn, aldus CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. “Die sensatiezucht is kwalijk. Dat is een onacceptabele inbreuk op iemands privacy en het berokkent het slachtoffer of de nabestaanden extra leed.”

Lees ook: Nabestaanden boos op omstanders na ‘kermisattractie’ bij dood van Luciën

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zegt er misselijk van te worden. “Als je verhalen hoort van mensen die op internet zagen hoe een geliefde of naaste omkwam door een ongeval. Of slachtoffer werd van een ernstig misdrijf. Die beelden laten je nooit meer los.”

ANP