Gezondheid

Werknemers mogen niet thuisblijven als ze bang zijn voor corona

Door de corona-uitbraak in Nederland zitten ook veel bazen en werknemers met veel vragen. Wat doe je met iemand die zich niet lekker voelt? En mag je werk weigeren als je bang bent voor besmetting?

Advocaat Hans Kamerbeek wordt platgebeld met dit soort vragen. “Acties tegen het virus moeten voornamelijk vanuit de baas komen”, legt Kamerbeek uit. “Als werknemer mag je niet zomaar zeggen: ik blijf thuis.” Zo werd vanmorgen een man weggestuurd in Odijk, omdat hij op de parkeerplaats telefonisch tegen zijn baas zei dat hij zich niet lekker voelde.

Lees hier alles over het coronavirus

Wat vindt Nederland

Wij vroegen ons panel van Wat vindt Nederland wat zij zouden doen als ze voor werk naar een coronagebied moeten. Liever niet, alleen als het écht moet, zegt 41 procent. Dertig procent weigert zelfs naar een coronagebied te gaan. Een kwart van de mensen gaat zonder blikken of blozen. Vandaag deden 3500 mensen met het representatieve onderzoek mee.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.