Gezondheid

Werkgevers steeds lakser met coronaregels

Werkgevers nemen het in toenemende mat minder nauw met de coronaregels. Zo’n één op de vijf werkenden geeft aan dat zijn werkgever de teugels steeds meer laat vieren. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond onder 2500 werkenden, in opdracht van vakbond CNV.

“Het aantal coronabesmettingen stijgt wereldwijd sneller dan ooit. Sinds 1 juli kwamen er 2,5 miljoen nieuwe coronagevallen bij. In Spanje gingen twee regio’s opnieuw in lockdown. Het gevaar is dus nog lang niet geweken”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “In dit licht is het vreemd dat nu zoveel werkgevers lakser omgaan met coronaregels. We roepen hen op om zich te blijven houden aan de richtlijnen.”

Lees ook: ’30-minners hebben massaal lak aan de 1,5-meter-regel’

Niet veilig tegen besmettingen

Bijna 1 op de 5 ondervraagden zegt in het onderzoek zich op het werk niet veilig tegen coronabesmettingen te voelen. Van degenen die bij landelijke overheid werken, voelt 29 procent zich onveilig. In de gezondheidszorg is dit 35 procent en in het onderwijs 21 procent.

“Juist van de sectoren waarbij we het goede voorbeeld verwachten, voelen medewerkers zich het meest onveilig”, zegt Fortuin. “Ook voor deze sectoren geldt dat de werkplek veilig moet zijn. Zeker gezien de zware verantwoordelijkheid die veel mensen in deze sector dragen. Tijd dat de overheid zelf een veilige werkplek garandeert.”

CNV roept werkgevers op om zeker met alle vakantieterugkeerders de touwtjes weer strakker in handen te nemen.

Lees ook: Ruim 20 procent van de Nederlanders wil snellere versoepeling coronaregels