Politiek

Premier Rutte onder de indruk van rol kinderopvang in coronacrisis

Het kabinet trekt 175 miljoen euro uit om te voorkomen dat kinderopvangorganisaties omvallen tijdens de coronacrisis. Premier Mark Rutte kwam de kinderopvang daarom vrijdagochtend een hart onder de riem steken.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

“Imponerend, indrukwekkend, bijzonder”, zei Rutte na afloop van zijn bezoek in aan twee kinderopvanglocaties in het Zuid-Hollandse Pijnacker. Samen met staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken zag hij hoe er nog maar voor een handjevol kinderen gezorgd hoeft te worden.

De meeste kinderen blijven vanwege de strenge coronamaatregelen thuis. Om kinderopvangorganisaties overeind te houden, riep het kabinet ouders eerder al op om de rekening wel te blijven betalen. “Zodat alle ouders ook na de coronacrisis gebruik kunnen maken van de opvang.”

Lees ook: Ouders krijgen kosten van kinderopvang terug vanwege coronavirus

‘Knap werk geleverd’

De minister-president was onder de indruk van de flexibiliteit van opvanglocaties door het hele land, zei hij voor de camera van Hart van Nederland. “Op een zondag kwam het besluit: de scholen gaan dicht. Vervolgens heeft de kinderopvang zich daar op moeten aanpassen.”

“Ik ben in Nederland gewend dat we tien jaar vergaderen over iets en dat we dan een hele kleine verandering doormaken”, vervolgt hij. “En nu moest in twee dagen tijd alles worden omgegooid. Dat vind ik zo knap.”

Ouders met vitale beroepen

Rutte had niets dan lof voor de medewerkers die nu kinderen van ouders met vitale beroepen opvangen. “Het zijn mensen die belangrijk werk doen om ervoor te zorgen dat mensen in de zorg, bij de politie en hulpdiensten door kunnen gaan. Kinderen die het moeilijk hebben thuis, dat die door kunnen gaan. Dat is heel belangrijk.”

Lees ook: Deze moeders met vitale beroepen krijgen geen kinderopvang

Met de miljoenensteun van de overheid krijgen ouders hun eigen bijdrage gecompenseerd die ze betalen aan de opvang. Daarnaast wordt de kinderopvangtoeslag doorbetaald, ook als geen gebruik wordt gemaakt van de tijdelijke noodopvang.