Opmerkelijk

Ruim 100 donateurs laten haar knippen voor goede doel op Wereldkankerdag

Haar. Het is voor menig kankerpatiënt niet meer als vanzelfsprekend. Daarom organiseren het Maasstad Ziekenhuis en Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker (Stichting OOK) voor de tweede keer een haardonatie-actie voor Wereldkankerdag.

Ongeveer honderd donateurs laten zich knippen door veertig kappers. Van het gedoneerde haar worden later haarwerken gemaakt voor mensen die door chemotherapie hun haar verliezen. Mensen kunnen ook losse vlechten brengen.

Meer donateurs

Tijdens de vorige haardonatie in 2017 doneerden 95 mensen hun haar en werkten er 20 kappers mee aan de actie. Hun enthousiasme lijkt aanstekelijk te werken, want het aantal deelnemende kappers is dit jaar verdubbeld en ook het aantal donateurs is toegenomen. Om mee te kunnen doen met de actie, moet je minstens 30 centimeter haar kunnen afstaan. Kinderen die graag mee willen doen, laten soms al maanden hun haar groeien.

Lees ook: Harige toestanden in het Maasstad Ziekenhuis

Een van de donateurs is Jorien de Rooij Lenting, in het dagelijkse leven leerkracht bijzonder onderwijs. “Ik heb veel dierbaren verloren aan kanker”, zegt Lenting. “Mijn oma, mijn nicht, mijn neef en een goede vriendin. Het is dus belangrijk voor mij om zoiets te doen.”

De Rooij Lenting kwam niet alleen naar het Maasstad ziekenhuis, maar met haar vriendin Wendy Kranendonk die zelf kanker gehad heeft. Als gevolg van de zware chemotherapie verloor ook zij haar haardos, die ze inmiddels wel weer terug heeft. “Ook ik wilde mijn haren laten knippen, maar het is nog niet lang genoeg.”

Nog een goede reden voor De Rooij Lenting om haar te doneren is het televisieprogramma Over mijn Lijk. “Als ik daar naar kijk en zie hoe blij die mensen zijn met een haarstukje… daar doe ik het voor. Ik kan het namelijk missen.”