Politiek

Kijk terug: wekelijkse persconferentie premier Rutte over corona-maatregelen

Premier Mark Rutte hield vrijdag om 15.30 uur zijn wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag. Het is het moment waarop de pers vragen kan stellen over het huidige corona-beleid.

Er waren grote zorgen over de mate waarin de Nederlandse gezondheidszorg de zorgvraag aankan. Ook werd vrijdag bekend er een gedragsprotocol in het openbaar vervoer komt om corona-gerelateerd asociaal gedrag uit te bannen.

Premier Mark Rutte sprak zich voor één keer uit over de rechterlijke macht. Hij is ingenomen met de “pittige” straf die het Openbaar Ministerie had gevraagd voor de daders en die de rechter uiteindelijk ook heeft opgelegd.

‘Coronakuchers’ gestraft

Politici, en zeker de premier, mengen zich in de regel niet in de rechtspraak. De rechterlijke macht moet onafhankelijk zijn werk kunnen doen, vinden ze. Maar Rutte maakt “deze week één uitzondering”. Hij was “heel blij” dat meerdere ‘coronakuchers’ fors zijn bestraft.

Lees ook: Long- en hartpatiënt Annie (77) kreeg corona, maar mag alweer naar huis

Onder anderen twee Brabanders die respectievelijk beveiligers en een agent de stuipen op het lijf joegen door net te doen alsof ze hen zouden besmetten, kregen eerder deze week een paar weken cel opgelegd. Rutte noemt zulk gedrag “zó asociaal en zó onaanvaardbaar”.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Intussen meldt gezondheidsorganisatie RIVM dat het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan het coronavirus is opgelopen tot 546. De afgelopen dag waren er 112 gemelde sterfgevallen, het hoogste aantal tot nu toe. Sinds het begin van de uitbraak zijn 8603 mensen positief getest op het virus, dat zijn er 1172 meer dan donderdag bekend was.