Weer & Verkeer

Test in Drenthe tegen overstromingen… met maar liefst 100 miljoen liter water

Er stroomt vandaag maar liefst honderd miljoen liter water uit de Hoogeveense vaart de waterberging Panjerd-Veeningen in. En dat is bijzonder, want dat is namelijk voor het eerst! Het doel: wateroverlast bij extreme regenval voorkomen en de veiligheid van het gebied Zuidwest-Drenthe vergroten. En wees gerust: vandaag gaat het om een test van het Waterschap.

Voor het nabijgelegen Meppel moet het een verademing zijn dat deze waterberging er nu is. Veel van de inwoners zullen zich de overstromingen van 1998 nog goed herinneren. Twee jaar geleden is het bouwwerk opgeleverd. Omdat er de laatste tijd enorm veel regen valt is besloten deze test uit te voeren. Hij werkt met een opblaasbare dam, die wanneer nodig leeg kan lopen om zo het overtollige water af te voeren. Dit komt dan terecht in een soort ‘parkeerplaats’. Aan de andere kant kan het water weer weglopen door een soort afvoer.

Met honderd miljoen liter water kun je maar liefst veertig olympische zwembaden vullen.

Van Drenthe naar Limburg

Ondertussen, in het zuiden van het land, staat het water ook flink hoog. Doordat er veel neerslag in het stroomgebied van de Maas is gevallen, stijgt het waterpeil in Midden- en Zuid-Limburg flink. Het Waterschap Limburg heeft daarom – uit voorzorg – een coupure bij Arcen geplaatst.

Ook zijn er bij Well, Blitterswijck, Afferden en Blerick pompen geplaatst om het overtollige water af te voeren. De verwachting is dat het waterpeil in Limburg na vandaag weer zakt. Maar juich niet te vroeg: donderdag staan er wel plensbuien op de planning.

Meer te weten komen over het weer? Kijk dan even op Weer.nl!