Weer & Verkeer

Het was vandaag de warmste 31 januari ooit

Het eerste warmterecord van 2020 is een feit. Met een (zuid)westelijke wind wordt vanaf de Atlantische Oceaan bijzonder zachte lucht ons land ingeblazen. De temperatuur liep vrijdag in De Bilt op naar 12,3 graden. Daarmee is volgens Weer.nl het oude datumrecord uit 1990 verbroken, toen werd het op het KNMI hoofdstation 12,1 graden. Het is dus de warmste 31 januari ooit.

Afgelopen nacht verliep ook al recordzacht voor deze fase van januari. In het Limburgse Arcen werd het niet kouder dan 10,5 graden. Niet eerder bleef het over de laatste 10 dagen van januari ergens in ons land zo zacht als afgelopen nacht. Het oude record was 10,3 graden op 27 januari 1983 in Volkel.

Geen landelijk record

Over alle weerstations in het land staat het record scherp met 13,4 graden in Maastricht, gemeten in 1937. Die dag was overigens heel bijzonder, Nederland lag op de grens tussen de vrieskou en zachte lucht. In het noordoosten was het 15 graden kouder en bleef de temperatuur onder het vriespunt. Waarschijnlijk gaan we vandaag nergens over de 13 graden heen, dus dit landelijke record lijkt te blijven staan.

Lees ook: Dit is waarom er geen sneeuw ligt

Overigens zegt een dagrecord niet zoveel, maar de verhouding tussen koude- en warmterecords wel. Vorig jaar telden we maar liefst 14 warmterecords tegen 1 kouderecord. Ook dit jaar zullen in het opwarmende klimaat nog veel meer warmterecords volgen.

In 1947 nog veel warmer dan vandaag

Het kan in januari nog een stuk warmer worden. Zo steeg de temperatuur in 1947 in Sittard naar 16,0 graden en Maastricht naar 16,5 graden. In 1999 werd dit maandrecord bijna verbroken, toen in Oost-Maarland (Zuid-Limburg) 16,4 graden werd gemeten.