Weer & Verkeer

Warmterecord voor 16 februari midden in de nacht verbroken

Waar normaal februari ijzig koud kan zijn is vannacht het warmterecord voor 16 februari verbroken. Zondag is officieel de warmste 16 februari ooit gemeten. Dat meldt Weer.nl. In De Bilt werd rond 03.20 uur een temperatuur van 13,6 graden gemeten.

Het oude record heeft niet lang gestaan en stond op naam van 2019. Toen werd het op 16 februari 13,3 graden in De Bilt. Het kan zelfs de eerste lentedag van het jaar worden. In Westdorpe werd het halverwege de ochtend al 14,5 graden. De temperatuur loopt straks verder op naar 15 graden en in het zuiden kan het zelfs 17 graden worden.

Opnieuw warmterecord gesneuveld

Het is het tweede warmterecord van het jaar, want ook op 31 januari was het al recordwarm in De Bilt. De 13,3 graden van vorig jaar was het eerste warmterecord van 2019. Uiteindelijk volgden nog 13 warmterecords, tegenover 1 kouderecord.

Weer.nl denkt ook dat er dit jaar weer veel warmterecords verbroken gaan worden.

40 graden kouder in 1956

Dagen in februari zijn vaker ijzig koud, zo als in 1956. Toen werd kouderecord van 16 februari gemeten. Het werd namelijk overdag niet warmer dan -7,0 graden in De Bilt. De minimumtemperatuur lag die dag maar liefst 21,6 graden onder het vriespunt en daarmee was het de op 2 na koudste nacht ooit gemeten in De Bilt.

In het Groningse Uithuizermeeden daalde de temperatuur toen naar -26,8 graden. Daarmee werd het kouderecord uit 1942, waarbij het in Winterswijk op 27 januari -27,4 graden werd, bijna verbroken.

Blijft het zacht en onstuimig?

Zondagochtend werd de vijfde storm van dit jaar gemeten. Verder komen in de kustgebieden zeer zware windstoten van boven de 100 km/u en boven land zware windstoten tot 90 km/u voor. De wind neemt in de loop van de middag vanuit het westen in kracht af, maar het regent nog wel flink. Pas in de loop van de avond wordt het op steeds meer plaatsen droog.

Lees ook: Storm Dennis brengt bizar veel warmte met zich mee

Komende dagen gaat de temperatuur omlaag naar een graad of 8 en daarmee is het nog steeds iets aan de zachte kant. Er trekken buien over het land, soms met een winters karakter. Tussendoor schijnt ook de zon.

Via Weer.nl