Misdaad

Negen arrestaties bij grootschalig onderzoek naar cocaïnehandel Vlissingen

De politie in Zeeland heeft woensdag tijdens een grootschalig onderzoek naar de invoer van cocaïne in de haven van Vlissingen in totaal negen verdachten aangehouden. Ook zijn vier vuurwapens, 500.000 euro aan contanten, enkele motoren en boten in beslag genomen. Daarnaast werden veel informatiedragers met administratie ingenomen.

De politie heeft vanmorgen in Heinkenszand, Middelburg, Goes, Vlissingen en Nieuwdorp zo’n dertig woningen en panden doorzocht. Ook in Limburg, Noord-Brabant en Rotterdam zijn invallen gedaan.

De doorzoekingen duurden tot halverwege de middag. Hierbij zijn ruim vierhonderd agenten ingezet. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Wel wordt verwacht dat de politie nog enkele dagen nodig heeft om alles te inventariseren.

Criminele bende

Politie en justitie vermoeden dat er meerdere criminele groepen betrokken zijn bij de import van cocaïne via de Vlissingse haven. Het ene groep haalt mogelijk de partijen uit de dekladingen en een andere zou de import regelen.

Met deze actie, Operatie Portunus genoemd, wil de politie vooral inzicht krijgen in de criminele activiteiten rond de invoer van cocaïne. Het voornaamste doel was woensdag “informatie verzamelen en in kaart krijgen welke criminele samenwerkingsverbanden allemaal actief zijn”, zei de woordvoerder.

De afgelopen jaren zijn in de haven van Vlissingen grote hoeveelheden cocaïne onderschept. Vaak zaten de drugs verstopt in dozen met bananen of ander fruit.

Tekst: ANP | Beeld: Provicom