Gezondheid

Wachttijd coronatest soms toch langer dan beloofde 24 uur

Het lukt toch nog niet om iedereen die zich meldt met klachten die doen denken aan het coronavirus binnen 24 uur te testen. Het ministerie van Volksgezondheid meende dat de GGD’en inmiddels voldoende waren opgeschaald om iedereen op tijd te helpen, maar moet daarvan terugkomen.

De teststraten trokken wekenlang veel minder mensen dan ze aankonden, maar de laatste dagen “blijft de vraag stijgen”, laat het ministerie weten. De GGD’en zetten meer personeel in om iedereen tijdig te testen en verder te helpen, maar dat lukt nog niet overal.

Lees ook: Vakantie in risicogebied? Mogelijk coronatest bij terugkomst

Waar de wachtrijen nog te lang zijn, “wordt hard gewerkt om de capaciteit op orde te krijgen. In sommige regio‚Äôs kan het iets meer tijd en inspanning kosten”, aldus het departement.

Lange wachttijd

De afgelopen dagen bleken mensen in Noord-Brabant en Zeeland soms langer te moeten wachten dan de maximaal 48 uur die is voorgeschreven. In Zuid-Holland lieten testuitslagen zaterdag soms nog meer dan 72 uur op zich wachten. De GGD’en zeggen ernaar te streven een aanvrager “nog diezelfde dag of de dag erop” te testen. In drukke gebieden proberen ze bijvoorbeeld uit te wijken naar testlocaties in minder drukke buurregio’s.

Het ministerie liet eerder op de zaterdag weten dat “iedereen binnen 24 uur” terechtkon voor een test. De GGD’en zouden erin zijn geslaagd genoeg op te schalen om de vraag aan te kunnen.

Voorrang zorgpersoneel

Om te voorkomen dat de epidemie weer oplaait is het cruciaal om zo snel mogelijk te weten of iemand inderdaad is besmet. Dan kan die worden afgezonderd en anderen niet langer aansteken.

Lees ook: Hoogleraar: ‘Stijging aantal coronabesmettingen leidt over vier of vijf weken tot meer IC-opnames’

Door de opgelopen wachttijd klinkt de roep om zorgpersoneel voorrang te geven bij het testen steeds luider. Onder meer vakbond NU’91 liet opnieuw van zich horen. In afwachting van de uitslag zit een zorgmedewerker gedwongen werkeloos thuis en loopt de zoektocht naar mensen aan wie hij of zij het virus mogelijk heeft doorgeven vertraging op, brengt de bond in herinnering.

ANP/Redactie