CBR waarschuwt leerlingen: theorie-examen binnen een week kan niet

CBR-directeur Alexander Pechtold waarschuwt voor rijscholen die leerlingen beloven dat zij binnen één of twee weken een theorie-examen kunnen inplannen. Dat gaat namelijk helemaal niet.

“De bedrijven suggereren bij ons te kunnen reserveren”, zei Pechtold donderdag op NPO Radio 1 na berichtgeving door BNR Nieuwsradio. “Als dit soort bedrijven beloven dat je binnen een maand bij ons terechtkan, moeten er alarmbellen afgaan. De werkelijke wachttijd is twee à drie maanden.”

Lees ook: Chaos bij het CBR: reserveren van rij-examens bijna onmogelijk

Duizenden mensen gedupeerd

Volgens de radiozender gaat het om bedrijven die een eendaagse theoriecursus en aansluitend een theorie-examen aanbieden. Leerlingen wordt beloofd dat ze al volgende week of over twee weken een theorie-examen kunnen doen. Na het overmaken van het geld krijgen ze een paar dagen voor de cursus te horen dat het examen niet doorgaat vanwege drukte bij het CBR.

Pechtold schat dat al duizenden mensen op deze manier slachtoffer zijn geworden van de “cowboys” in de branche. De CBR-directeur zegt ook dat een eendaagse cursus niet mogelijk is omdat het om een “serieuze opleiding” gaat.

Lees ook: Rijexamens weer opgestart mét mondkapje maar zonder instructeur

De lange wachttijden bij het CBR hebben onder meer te maken met het coronavirus. Veel rij-examens konden door coronamaatregelen niet doorgaan en moeten worden ingehaald.

ANP