112

Vrachtschip verliest meerdere containers in de buurt van Ameland

Een vrachtschip heeft dinsdag ten noorden van Ameland vijf containers verloren. Medewerkers van de Kustwacht zouden vanuit een vliegtuig papieren rollen hebben zien drijven in zee.

De OOCL Rauma was vanuit het Finse Kotka onderweg naar Rotterdam. Het schip, dat onder Nederlandse vlag vaart, was 43 kilometer boven Ameland toen de Kustwacht de melding binnenkreeg dat er containers overboord waren geslagen.

Open container in zee

De Kustwacht heeft een hulpschip gestuurd naar de locatie waar de containers waarschijnlijk in het water terecht zijn gekomen. Ook werd er een vliegtuig ingezet om de containers te zoeken, maar die is inmiddels teruggekeerd naar Schiphol.

Vanuit het vliegtuig zagen medewerkers van de Kustwacht twee gesloten containers en een open container drijven. Vanuit de open container dreven mogelijk papieren rollen.

Milieuramp MSC Zoe

Op de Waddeneilanden staat het containerongeluk met de MSC Zoe nog vers in het geheugen. Dat schip verloor in januari vorig jaar 342 containers. Het beschermde Waddengebied werd overspoeld met spullen en ontzettend veel kleine plastic korrels die nauwelijks te verwijderen zijn.

Lees ook: ‘Leger aan vrijwilligers’ nodig om Schiermonnikoog ooit weer schoon te krijgen

In totaal belandde door de ramp 3,2 miljoen kilo afval in zee, inclusief de containers. De opruimactie duurde maanden, waar honderden vrijwilligers bij meehielpen. Een jaar na de milieuramp ligt er nog 800.000 kilo afval op de zeebodem.

Redactie/ANP