112

Lichaam van voortvluchtige tbs'er uit kliniek Poortugaal gevonden

De tbs’er die dinsdag na onbegeleid verlof niet terugkeerde naar kliniek De Kijvelanden in het Zuid-Hollandse Poortugaal heeft zichzelf zeer waarschijnlijk van het leven beroofd.

Dat meldt zorgorganisatie Fivoor woensdag op hun website. De man was de derde bewoner van de kliniek in een paar weken tijd die niet terugkwam na verlof. Buurtbewoners van de kliniek kregen woensdagmiddag een sms-bericht, meldde het AD eerder.

Lees ook: Tbs-kliniek in Poortugaal verscherpt veiligheidsmaatregelen

‘Laag risico voor anderen’

Volgens een woordvoerder van Fivoor was het risico laag dat de tbs’er andere mensen iets aan zou doen. Hij zou al veel stappen hebben gemaakt en mocht daardoor onbegeleid de kliniek verlaten. Later op de dag werd de tbs’er gevonden door de politie in Tilburg.

Fivoor meldde daarop dat zij het bericht hadden gekregen dat hij is overleden. “Alles wijst erop dat de patiënt door zelfdoding om het leven is gekomen. Dit is een trieste afloop, die ons schokt. Ons medeleven gaat uit naar zijn familie en nabestaanden, medewerkers en medepatiënten.” De zorgorganisatie laat weten dat er een interne evaluatie wordt opgestart.

SMS-systeem voor bewoners

Het sms-systeem dat buurtbewoners van De Kijvenlanden-kliniek moet waarschuwen is in het leven geroepen na de ontsnapping van twee tbs’ers uit de kliniek vorig jaar. Na een achtervolging werden zij uiteindelijk in Gelderland gepakt, waarbij een van hen werd doodgeschoten. Omwonenden hoorden pas laat wat er was gebeurd en wilden een betere informatievoorziening.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).