Vliegtuig onderweg om Nederlanders uit Afrika te halen: 'Voor hetzelfde geld hadden ze daar nog maanden gezeten'

Op luchthaven Schiphol komt naar verwachting donderdagavond een vliegtuig met Nederlandse toeristen aan die vastzaten in de Afrikaanse landen Egypte, Oeganda en Tanzania.

Het vliegtuig van reisorganisatie Tui is woensdag vanuit Amsterdam vertrokken om hen op te halen, laat een woordvoerster van de reisorganisatie weten aan Hart van Nederland weten. “Overal worden plukjes mensen opgehaald.”

Blijdschap

Onder hen zijn de ouders van Shiela van Poorten. Zij zouden eigenlijk 23 maart al terugkomen naar Nederland. Maar dat ging niet door. “Hun vlucht werd geannuleerd en verplaatst naar 5 april. Maar toen ging Egypte in lockdown en was het allemaal afwachten”, vertelt Sheila.

Deze week kwam er eindelijk goed nieuws. “Ze zijn hartstikke blij dat ze nu terug kunnen. Mijn vader gebruikt medicatie voor zijn hart en voor zijn bloeddruk en had niet genoeg bij zich voor zo’n lange periode”, vertelt dochter Shiela. Dezelfde medicijnen zijn niet beschikbaar in Egypte en dus moet haar vader alternatieven gebruiken, die mogelijk weer bijwerkingen kunnen geven.

Shiela’s ouders komen oorspronkelijk uit Egypte en waren op familiebezoek. Dat doen ze meerdere keren per jaar. Het plan was om er drie weken te blijven. Inmiddels zijn dat er negen geworden. Volgens Sheila zijn ze dankbaar dat ze nu eindelijk terug kunnen. “Voor hetzelfde geld hadden ze daar nog maanden gezeten”, zegt Sheila, die zelf ook erg opgelucht is dat haar ouders terugkomen.

Aantal terugkerende Nederlanders niet bekend

”De planning is om morgenavond tussen 18.00 en 0.00 uur terug te zijn op Schiphol”, zegt woordvoerder Frits Kemperman van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Hart van Nederland. Hoeveel Nederlanders er terugkomen met de vlucht, is nog niet bekend. “Die cijfers weten we eigenlijk pas morgen. Maar ik ga er vanuit dat het om behoorlijk wat mensen gaat.”

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken meldde gisteren dat nog ruim 8.000 Nederlanders vastzitten in het buitenland door de coronacrisis. Eerder deze week kwam een aantal reizigers terug uit Peru. Er staan de komende tijd nog vluchten op de planning naar Turkije en de Canarische Eilanden.

De meeste reizigers zitten nog vast in Marokko, ongeveer 3.000 mensen. Minister Blok is nog steeds in gesprek met de Marokkaanse regering over de terugkeer van in elk geval de meest schrijnende gevallen.