Opmerkelijk

De eerste vliegende auto komt eraan? In Nederland hebben we er allang één

Maandag presenteert autofabrikant Hyundai op een grote techbeurs in Las Vegas een vliegende auto. Dat lees je goed, een vliegende auto. Wanneer de vliegwagen op de markt komt, is nog maar de vraag. Maar… In Nederland is er al jaren eentje in ontwikkeling. En hij komt binnenkort uit!

In het Brabantse Raamsdonksveer werken ze namelijk al jarenlang aan de PAL-V. Misschien heb je de wagen al eens voorbij zien komen. Niet in het echt, want hij kan nog niet gebruikt worden.

Een soort helikopter

Als koper van zo’n vliegende auto, die eigenlijk op een soort helikopter is, moet je namelijk een vliegbrevet hebben. Het is de bedoeling dat de eerste kopers van het apparaat dit jaar dat papiertje gaan behalen.

Robert Dingemanse is mede-bedenker van de PAL-V en directeur van het bedrijf dat de vliegende auto bouwt. In de werkplaats zijn ze nog druk bezig met de ontwikkeling en certificering van het voertuig.

Eerste vliegende auto

In Nederland zijn er nu 26 stuks verkocht, iets dat best opmerkelijk is te noemen. “Je hebt door heel het land maar twintig veldjes waarop je kunt landen en opstijgen”, zegt Dingemanse. Een veldje om op te stijgen is verplicht. “Je kunt niet zomaar op de snelweg de wieken uitklappen en wegvliegen.”

Dingemanse adviseert klanten daarom om bijvoorbeeld aan een boer te vragen of zijn weiland gebruikt mag worden. “Dan kun je vandaar naar huis of werk rijden.” De eerste vliegende PAL-V kunnen we volgend jaar al zien rondvliegen en -rijden. Dan begint het bedrijf met de levering van de toestellen.