Gezondheid

Viruswaarheid demonstreert tegen mondkapjesplicht bij school: 'Maatregel is symbool van monddood maken'

Een handjevol mensen van de protestbeweging Viruswaarheid demonstreert dinsdag bij het Farel College in Amersfoort. Ze eisen dat de mondkapjesplicht op de middelbare school per direct wordt afgeschaft. “Laat onze kinderen weer vrij ademen.”

Zij noemen de mondkapjes een verstikkende maatregel en bestempelen het als ‘kindermishandeling’. “Onze kinderen worden blootgesteld aan zeer ongezonde omstandigheden. Ze worden gedwongen met niet-medische, niet-werkende mondkapjes rond te lopen. Zinloos. Het is symbool van monddood maken”, zo staat in de eis aan de schooldirectie die ze voorlazen.

‘Geen overleg geweest met ouders en leerlingen’

“Hoewel veel andere middelbare scholen in Amersfoort niet gekozen hebben voor verplichte mondkapjes voor hun leerlingen, is het Farel College een andere weg ingeslagen zonder overleg met kinderen en ouders. Leerlingen die weigeren hieraan mee te doen worden onjuist bejegend en ouders voelen zich machteloos”, stelt de organisatie verder.

Lees ook: Politie vindt opsporingsberichten agenten door aanhangers Viruswaarheid ‘ongepast’

De actievoerders lieten alle schoolleiders van Nederland weten dat als ze een mondkapjesplicht invoeren er groepen demonstranten bij de instelling verzamelen totdat de maatregel weer wordt afgeschaft. “Desnoods beginnen we een kort geding en vervolgens een bodemprocedure.”

Mondmaskers op tijdens leswisselingen

Joost Kentson is voorzitter van het college van bestuur van de Meerwegen Scholengroep waar Farel onder valt. Hij herkent zich niet in de uitspraken dat de school niet in gesprek zou willen met de ouders. “Wij hebben vorige week nog gepraat met enkele ouders die moeite hebben met de mondmaskers”, laat Kentson telefonisch aan Hart van Nederland weten.

“We hebben in nauw overleg met ouders, leerlingen en leraren besloten dat mondmaskers verplicht zijn tijdens de leswisselingen. Wanneer leerlingen zich binnen de school verplaatsen naar een andere klas. In de klas en buiten mag het masker gewoon weer af.”

Op de school in Amersfoort waren dinsdag geen leerlingen aanwezig. De jurist van Viruswaarheid is binnen om met het schoolbestuur te spreken.

ANP / Redactie