Politiek

Mogelijk verplichte terugroepactie voor sjoemeldiesels Suzuki en Jeep

Sommige dieselmodellen van de Suzuki Vitara en de Jeep Grand Cherokee moeten verplicht terug naar de garage. Er is sjoemelsoftware gebruikt om te verbloemen hoe vervuilend ze zijn, meldt minister Stientje van Veldhoven van Milieu.

De wegverkeersdienst RDW stelde in 2017 al vast dat met de betreffende modellen mogelijk iets niet in orde was. Uit aanvullend onderzoek is gebleken dat de wagens bij laboratoriumproeven inderdaad minder stikstofoxiden uitstoten dan bij normaal gebruik op de weg.

Daarom gaat de RDW nu met de autofabrikanten in gesprek. Zij moeten een update leveren zodat de auto’s aan de uitstootnormen voldoen. Als ze die af hebben, wordt autobezitters door heel Europa gevraagd hun Suzuki Vitara en Jeep Grand Cherokee naar de garage te brengen voor de update.

Kans op afkeuren klein

Als de fabrikanten niet met een goede update over de brug komen, dan kan de RDW beslissen om de typegoedkeuring voor de dieselmodellen in te trekken. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor mensen die zo’n auto hebben.

Maar zover is het voorlopig niet, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Bovag. “Dat is een hele rigoureuze maatregel. Na het dieselschandaal rond Volkswagen heeft de RDW dat ook niet gedaan.” De kans is dus klein dat dat bij deze dieselmodellen wel gaat gebeuren.

Hoeveel mensen in Nederland in een Suzuki Vitara of Jeep Grand Cherokee rijden, is niet duidelijk. De RDW brengt dat op dit moment in kaart.

ANP / Redactie