Politiek

Jos kreeg vergunning voor bouw tuinhuis, maar moet hem nu toch afbreken

Het was de grote droom van Jos Kloth uit het Limburgse Simpelveld: een eigen tuinhuis. Hij kreeg toestemming, maar nog voor het huisje helemaal af was, besloot de gemeente er alsnog een stokje voor te steken.

De bouw van het tuinhuis is volgens de gemeente Simpelveld in strijd met de regels en moet daarom worden afgebroken. “De gemeente heeft mij een last onder dwangsom opgelegd om het hele huis hier af te breken”, vertelt Jos aan Hart van Nederland. “Ik was verbijsterd.”

‘Herstellen is niet afbreken’

Hij heeft nog geprobeerd met de gemeente te onderhandelen over een passende oplossing. “Ik heb ook aan de gemeente gevraagd om ook tegemoet te komen aan de bezwaren van de buren om het iets meer naar achteren te leggen”, legt de Simpelvelder uit.

Maar daar ging de gemeente niet in mee, tot ongenoegen van  Jos. “Ik redeneer natuurlijk zo: als er nu fouten gemaakt zijn, dan moeten die fouten hersteld worden. En herstellen is niet afbreken, maar legaliseren.”

Lees ook: Ineke (83) moet haar felgroene huis overschilderen: kleur is te fel en te afwijkend

De buren vrezen dat de komst van het tuinhuis hun uitzicht op het Limburgse heuvellandschap zal belemmeren. “Ik kan hier zonder vergunning ook een hele schutting neerzetten waardoor hun uitzicht wordt belemmerd”, stelt Jos. “Zij eigenen zich een recht toe wat er niet is. Ze denken dat ze recht op uitzicht hebben, maar dat bestaat in Nederland niet.”

Gemeente geeft fout toe

De gemeente Simpelveld geeft in schriftelijke reactie aan Hart van Nederland toe dat er fouten zijn gemaakt bij de beoordeling van de bouwvergunning. “Dat vinden we vervelend, want we maken niet graag fouten. Maar we leren er wel van.”

Alle kosten die Jos tot nu toe heeft gemaakt is de gemeente bereid te vergoeden. “Maar volgens de wet wegen de belangen van bezwaarmakers (in dit geval de buren die zich op de juiste bepalingen beroepen tegen de bouw) zwaarder. Dus we behandelen die bezwaren volgens de juiste procedure.”

De rechter buigt zich binnenkort over de zaak.