Misdaad

Verdachten Ruinerwold blijven komende maanden vastzitten

Gerrit Jan van D. en Josef B. blijven de komende drie maanden nog vastzitten. Dat heeft de rechter dinsdag besloten tijdens de eerste inleidende rechtszaak. Binnen drie maanden komt er een nieuwe zitting in de Ruinerwold-zaak.

De advocaat van B. had de rechtbank verzocht het voorarrest te beëindigen dan wel op te schorten, maar de rechtbank wees dat verzoek af. De raadsman van Van D. schikte zich bij voorbaat naar het oordeel van de drie rechters.

Van D. en B. worden er onder meer van verdacht dat zij jarenlang zes kinderen van Van D. tegen hun wil hebben vastgehouden in een boerderij in het Drentse dorp Ruinerwold. Van D. is de vader van het gezin en B. de huurder van de boerderij.

‘Heksenjacht’

Van D., die in 2016 werd getroffen door een hersenbloeding, was niet in de rechtszaal aanwezig. Hij kan niet praten en is gedeeltelijk verlamd. Hij verblijft in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen. De rechtbank bepaalde onder meer dat Van D. neurologisch moet worden onderzocht.

B. verscheen wel voor de rechtbank. Hij ontkende dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan vrijheidsberoving. Volgens hem is er sprake van een “heksenjacht”.