112

Verdachte Nederlandse cybercrimineel weer op vrije voeten

De 22-jarige Arnhemmer die vorige week werd opgepakt op verdenking van handel in 12 miljard inlognamen en wachtwoorden, is weer op vrije voeten. Dat bevestigt de politie maandag.

De politie arresteerde de man vorig week na een onderzoek waarbij onder andere ook de Amerikaanse FBI betrokken was. De man zou actief zijn geweest voor de site WeLeakInfo.com. Daar werden de inloggegevens van miljarden gebruikers aangeboden.

Lees ook: ‘Iedereen moet zich zorgen maken om gestolen inlognamen en wachtwoorden’

De opgepakte Arnhemmer beschikte over professionele apparatuur die het mogelijk maakte om de omvangrijke informatie online aan te bieden. Justitie sprak na de aanhouding over cybercriminaliteit op ‘ongekende’ schaal. Meerdere landen zoals Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten doen samen met Nederland onderzoek naar de zaak. Het onderzoek loopt nog wel.

Heel veel inloggegevens beschikbaar

De website WeLeakInfo.com was wereldwijd de grootste website waarop inloggegevens te koop werden aangeboden. Maar volgens experts zijn er op internet nog veel meer inloggegevens te vinden.

Vaak gaat het om oude wachtwoorden van oude accounts maar omdat mensen vaak hetzelfde wachtwoord gebruiken zijn deze gegevens te gebruiken om ook op nieuwe accounts in te loggen.
Of jouw wachtwoorden bij een datalek openbaar zijn geworden kun je zelf checken op de website ScatteredSecrets.com. Op deze website zijn 4 miljard inlognamen en wachtwoorden te vinden. Maar deze zijn alleen op te vragen door de gebruiker zelf.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.