Schouten beloofde eind juli met experts en veeartsen te gaan praten over eventuele gezondheidseffecten voor dieren van haar stikstofplannen. Nu blijkt dat onderzoekers van de Wageningen Universiteit denken dat de maatregel maar weinig zal opleveren. Dit heeft onder meer te maken met de lange periode van droogte.

Lees ook: ‘Omstreden veevoermaatregel gaat tóch niet door, te weinig stikstofwinst’

Slingers ophangen

“De slingers kunnen worden opgehangen. Boeren hoeven straks niet te kiezen tussen de gezondheid van hun dieren of het naleven van regelgeving”, aldus voorzitter Wil Meulenbroeks van de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland. De organisatie benadrukt dat boeren echt wel stappen willen zetten om tot een verdere reductie van stikstof te komen.

Lees ook: Farmers Defence Force kondigt nieuwe landelijke actiedag aan, roept burgers op thuis te blijven

Ook Farmers Defence Force, die felle protesten organiseerde zegt dat de vlag nu eindelijk uit kan, maar ze zeggen ook met verbijstering terug te kijken op de laatste periode. “We zijn ook verbijsterd dat al deze ellende over ons is uitgestort”, zegt een woordvoerster.

“De wilde acties, de inzet van de politie en van de veiligheidsregio’s; het was allemaal niet nodig geweest.” Diverse boeren deden aangifte tegen de minister en er werd een kort geding aangespannen tegen de maatregel. Zowel het OM als de rechter gaf hen geen gelijk.