Politiek

Van Vollenhoven: 'Geef boa's een volledige uitrusting inclusief vuurwapen'

Voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven vindt dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) een volledige uitrusting moeten krijgen met de bevoegdheid om wapens te dragen. Hij zei dit in het radioprogramma Dit is de Dag.

“Ik snap de oproep voor wapenstok en pepperspray maar je kunt ook nog een stap verder gaan”, aldus Van Vollenhoven in Dit is de Dag.

De boa’s “hebben in het verleden veel politietaken overgenomen, steeds meer worden ze een soort gemeentepolitie. Ze stuiten op verzet en dan kunnen ze eigenlijk weinig doen.” Van Vollenhoven vindt het beter om ze een vuurwapen te geven. “Ik denk dat we ze op den duur volledig moeten uitrusten”.

‘Slecht idee’

Advocaat Richard Korver laat Hart van Nederland weten het een slecht idee te vinden om boa’s een volledige uitrusting te geven. “Ze zijn er niet voor opgeleid. Daarnaast worden er aan de opleiding tot boa niet of nauwelijks eisen gesteld.” Op Twitter vraagt Korver zich dan ook openlijk af of er niet gewoon meer politieagenten moeten worden aangenomen.

Van Vollenhoven ziet dat de boa’s steeds meer opereren als gemeentepolitie. “Het probleem is dat de politie de wijken totaal heeft verlaten, de boa kent de wijken vaak beter dan de politieman. We moeten naar het hele concept van politie en boa’s opnieuw kijken.”

ANP/Redactie