Gezondheid

Medewerkers slachterij Helmond durfden coronaklachten niet te melden

De GGD gaat onaangekondigde controles uitvoeren tijdens de gezondheidschecks die medewerkers van Van Rooi Meat invullen voordat ze in de slachterij aan het werk gaan. Dat heeft een woordvoerster van de GGD bevestigd naar aanleiding van een bericht van de NOS.

Volgens de NOS hebben medewerkers van de slachterij uit Helmond verklaard dat ze de afgelopen twee maanden met coronaklachten hebben doorgewerkt. Ze durven niet te melden dat ze klachten hebben of ziek zijn, uit angst hun baan te verliezen. Een aantal werknemers verklaart dat ze de instructie hebben kregen om te liegen. Ze zeggen dat een leidinggevende van het bedrijf hun opdroeg bij de vraag of ze ziek zijn ‘nee’ aan te kruisen op gezondheidsverklaringen, die dagelijks moeten worden ingevuld.

Van Rooi Meat

De GGD zegt dat Van Rooi Meat door de GGD en de Veiligheidsregio op de gang van zaken is aangesproken. “Liegen op de gezondheidsverklaringen is onacceptabel”, zegt directeur Ellis Jeurissen van de GGD. “Dit slaat de bodem weg onder deze controle. Het bedrijf is hierop aangesproken. Mensen moeten de vrijheid hebben om de verklaringen eerlijk in te vullen”.

Van Rooi Meat werd eind mei enige tijd gesloten vanwege een groot aantal coronabesmettingen bij het personeel. Na twee weken mocht het bedrijf weer open, maar één van de maatregelen was dat alle werknemers iedere ochtend bij de poort een gezondheidsverklaring moeten invullen. Wie zegt klachten te hebben, moet naar huis. Maar tegen de NOS zouden werknemers hebben gezegd dat ze dat niet doen uit angst voor hun baan. “Als ik de waarheid had gezegd, kon ik waarschijnlijk niet terugkeren”, zegt een van hen tegen de NOS.

Ontkenning

Directeur Marc van Rooi ontkent tegen de NOS dat het personeel de instructie heeft gekregen om te liegen. “Dit is bij mijn weten niet gebeurd. En als we het horen, nemen we maatregelen. We hebben maar één belang en dat is de fabriek coronavrij houden.” Ook zegt hij dat werknemers die de instructie krijgen om te liegen zich kunnen melden bij vertrouwenspersonen en dat er een klokkenluidersregeling bestaat.

De veiligheidsregio bespreekt de situatie rond Van Rooi Meat maandag bij een regionaal overleg, aldus een woordvoerder. Volgens de NOS gaat de veiligheidsregio de komende tijd met de Arbeidsinspectie en NVWA in overleg over eventuele vervolgstappen tegen Van Rooi Meat.

ANP