Politiek

AFGELOPEN: Van Dissel en Kuipers praten Kamerleden bij over ontwikkelingen coronavirus na nieuwe maatregelen

Woensdagochtend praten experts de Tweede Kamer weer bij over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. RIVM-topman Jaap van Dissel en Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding houden een presentatie en beantwoorden vervolgens vragen van Kamerleden.

Dinsdagavond werd er een ingekorte persconferentie gehouden door Rutte en De Jonge. Tijdens de persconferentie werd het duidelijk dat het nog te vroeg is voor het kabinet om conclusies te trekken over de effecten van de gedeeltelijke lockdown op de verspreiding van het coronavirus. Pas later in de week zal meer duidelijkheid komen over de gevolgen van onder meer sluiting van de horeca. Wel worden de huidige maatregelen doorgetrokken naar december.

‘Niet ongunstig’

Maar het beeld is “niet ongunstig”, aldus de premier. De besmettingscijfers laten een afvlakkend patroon zien maar ze blijven nog steeds te hoog. “Het is nu niet nodig om extra maatregelen te nemen.” De afgelopen drie dagen lag het aantal positieve testen steeds boven de 10.000.

Rutte gaat ervan uit dat het kabinet volgende week dinsdag weer met een reguliere persconferentie komt. Tenzij de stijgende cijfers aanleiding geven tot een andere afweging, voegde hij eraan toe. “We zullen niet aarzelen nadere maatregelen te nemen.”

Een volledige lockdown noemde Rutte een “schrikbeeld”. Dan moet iedereen thuis blijven behalve onmisbaar personeel zoals bij zorg en politie. Mensen mogen dan alleen het huis uit om boodschappen te doen. Rutte riep daarom iedereen opnieuw op zich aan de regels te houden.

Gedeeltelijke lockdown

Twee weken geleden kondigde het kabinet een gedeeltelijke lockdown af voor minstens vier weken. Dat betekent onder meer sluiting van de horeca, geen alcohol op straat tussen 20.00 en 07.00 uur en beperking van het aantal mensen in binnenruimtes tot maximaal dertig.

Lees ook: Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet

Het kabinet beloofde toen na twee weken met een tussenbalans te komen. Dat is nu dus niet mogelijk omdat er nog onvoldoende tijd overheen is gegaan om de effecten te meten. Wel maakte het kabinet duidelijk dat het huidige pakket maatregelen nog tot in december van kracht zal blijven.