Sport

Anna van der Breggen verovert wereldtitel tijdrijden na horrorval concurrent

Wielrenster Anna van der Breggen is voor het eerst in haar loopbaan wereldkampioene tijdrijden geworden. Op de openingsdag van de WK in het Italiaanse Imola was Van der Breggen over ruim 31 kilometer 15 seconden sneller dan de Zwitserse Marlen Reusser. Landgenoot Ellen van Dijk was goed voor de derde tijd.

Van der Breggen was al vier keer als tweede geëindigd maar veroverde nu, een kleine week na haar zege in de Giro Rosa, eindelijk de wereldtitel in het tijdrijden. Ellen van Dijk verving Annemiek van Vleuten die zich na een zware val in de Giro Rosa had afgemeld voor de tijdrit. Van Dijk gaf een halve minuut toe op Van der Breggen die vorige maand al de Europese titel had veroverd.

Valpartij concurrent

De Amerikaanse titelverdedigster Chloé Dygert leek op weg naar winst, maar vloog, kort nadat ze de beste tussentijd had geklokt, uit de bocht. Ze verloor de macht over het stuur en ramde de vangrail. Daarna verdween ze uit het zicht van de camera.

Het is nog niet duidelijk hoe Dygert eraan toe is. De eerste berichten luiden dat ze bij kennis is. Opmerkelijk aan Dygert was dat ze sinds ze vorig jaar haar eerste wereldtitel op de tijdrit veroverde geen wegwedstrijd reed. Nadat ze deelnam aan de WK baanwielrennen in Berlijn in februari bleef ze na de opkomst van het coronavirus thuis in Idaho.

Oogsten in de herfst

Van der Breggen (30) rijdt normaal voor de ploeg Boels-Dolmans. Volgend jaar gaat ze na de Olympische Spelen van Tokio haar loopbaan beëindigen. Ze geldt zaterdag als een van de favorieten voor de wegrace op een zwaar parcours. Eerder werd ze twee jaar geleden in Innsbruck al wereldkampioene op de weg. Ook toen deed ze dat op een lastig parcours met veel hoogtemeters.

Lees ook: IJzersterke Mathieu van der Poel wint NK wielrennen op de weg

De WK wielrennen zouden eigenlijk in het Zwitserse Aigle-Martigny worden gehouden maar vanwege de coronamaatregelen in dat land moest een andere locatie worden gezocht. Dat werd het racecircuit van Imola en omgeving waar tot en met zondag om de wereldtitels wordt gereden.

ANP/redactie