Opmerkelijk

Gestolen Utrechts herdenkingsbeeld voor weggevoerde Joodse kinderen weer terecht

Het herdenkingsbeeld voor weggevoerde Joodse kinderen dat zondag uit een voormalig weeshuis aan de Magdalenastraat in Utrecht is gestolen, is weer terecht. Dat bevestigt de politie. Een oplettende voorbijganger merkte het beeld donderdag op.

Alleen het voetje van het wegrennende meisje van brons stond er zondag nog. De rest van het beeld is volledig in tact teruggevonden. Volgens Lonie Querido van de Joodse gemeenschap is het beeld gevonden aan de Maliebaan, ongeveer een kilometer van de plek waar het is gestolen.

Lees ook: Utrechts herdenkingsbeeld voor weggevoerde Joodse kinderen gestolen: ‘Alleen het voetje staat er nog’

Het beeld staat symbool voor de Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog uit een Utrechts weeshuis zijn gedeporteerd. Dat het beeld zondag werd gestolen, raakte de Joodse gemeenschap diep. Zeker omdat het beeld werd gestolen op de dag van de nationale herdenking van de holocaust slachtoffers. Eerder liet Lonie weten dat ze niet denk dat de roof een antisemitische actie was, maar dat het eerder te maken had met het feit dat het beeld brons en koper bevat.

Teruggeplaatst ondanks risico’s

Nu het beeld weer gevonden is, is Lonie enorm opgelucht. “We zijn heel erg blij en gelukkig dat iemand het beeld heeft gevonden”, zegt ze. Op dit moment ligt het bronzen beeld bij de politie voor verder onderzoek. Daarna zegt Lonie dat het beeld terug wordt geplaatst op de plek waar die stond. “Ondanks alle risico‚Äôs hoort het beeld op die plek”, aldus Lonie.

Lees ook: ‘Zorgelijke toename’ antisemitische incidenten in Nederland