Gezondheid

Erasmus MC geeft update over het aantal ic-bedden in Nederland

Donderdagmiddag heeft het Erasmus MC in Rotterdam een update gegeven over het aantal ic-bedden in Nederland. Op dit moment liggen er meer 1273 patiënten met het nieuwe coronavirus op de intensive care.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Vanaf nu zal het Rotterdamse ziekenhuis iedere dag met een update komen over het aantal ic-bedden. Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en/of voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding geeft een laatste stand van zaken.

Zondag 2400 ic-bedden

Ziekenhuizen in Nederland zijn druk bezig om hun capaciteit op de intensive care uit te breiden. Momenteel zijn al ongeveer 1900 ic-bedden beschikbaar. Dat aantal moet tot zondag nog stijgen tot 2400.

Ook wordt er gekeken of Duitse ziekenhuizen meer Nederlandse coronapatiënten kunnen overnemen. In ons buurland liggen nu ongeveer 2000 mensen op de intensive care die ziek zijn geworden door de gevolgen van het coronavirus. Maar er zijn nog 15.000 tot 20.000 plekken vrij.

Ondertussen bereidt het kabinet zich voor op een noodsituatie waarbij er niet genoeg ic-bedden in Nederland zijn voor alle coronapatiënten. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei woensdag in de Tweede Kamer dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd samen met medici daarvoor scenario’s en richtlijnen uitwerkt.