Misdaad

Moet tramschutter Gökmen T. levenslang de gevangenis in?

Welke straf krijgt Gökmen T.? Dat is de vraag die vrijdag centraal staat in de rechtbank in Utrecht. De rechter doet vanaf 14.00 uur uitspraak in de zaak tegen de tramschutter.

Gökmen T. wordt verdacht van de tramaanslag in Utrecht op 18 maart vorig jaar. Hij opende koelbloedig het vuur en schoot vier mensen dood. Er vielen meerdere zwaargewonden. De tramschutter heeft bekend.

Eerder deze maand begon de rechtszaak tegen de 38-jarige Utrechter. Tijdens de zittingen liepen de gemoederen verschillende keren flink op. Ook moest de tramschutter meerdere malen uit de rechtszaal verwijderd worden, onder meer nadat hij zijn advocaat en de rechters had bespuugd.

Lees terug: Opnieuw heftige dag voor nabestaanden tramaanslag: ‘Je bent een laf varken’

‘Gökmen T. uiterst gevaarlijk’

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een levenslange gevangenisstraf tegen Gökmen T. De aanklagers noemden hem een “uiterst gevaarlijk persoon” en ze vinden het gevaar voor herhaling “aanzienlijk”. Direct nadat de officier van justitie de eis uitsprak, klonk er luid applaus vanaf de publieke tribune.

Gökmen T. wilde geen advocaat, maar kreeg er toch een toegewezen. Uit psychologisch onderzoek is namelijk gebleken hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Zijn advocaat vroeg de rechter daarom om de tramschutter geen levenslang op te leggen, maar een lange gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Lees ook: Burgemeester Utrecht: ‘We zullen de slachtoffers van de tramaanslag nooit vergeten’

Door de maatregelen rondom de uitbraak van het nieuwe coronavirus mogen er slechts acht slachtoffers en nabestaanden aanwezig zijn bij de uitspraak. Gökmen T. zelf is er niet bij.

De uitspraak is vanaf 14.00 uur rechtstreeks te volgen via hartvannederland.nl en de Hart van Nederland-app.