Misdaad

Na 22 jaar komt vrijdag een uitspraak in de zaak-Nicky Verstappen

De rechtbank in Maastricht doet vrijdag uitspraak in de inmiddels decennialang slepende zaak over de dood van Nicky Verstappen. Het hele vonnis is live te volgen via deze pagina en begint rond 13.30 uur, de uitspraak zal beginnen rond 13.45 uur en mogelijk een uur in beslag nemen. Als er namen genoemd worden, piept de rechtbank die weg.

Dit bericht is verouderd. Lees het artikel over de uitspraak hier: Jos B. krijgt 12 jaar cel voor seksueel misbruik met dood tot gevolg Nicky Verstappen

Tegen verdachte Jos B. is een celstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De 58-jarige Limburger wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky in 1998. De 11-jarige Nicky uit Heibloem verdween tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd een dag later in de buurt gevonden.

15 jaar cel en tbs geëist

Pas twee jaar geleden werd verdachte Jos B. aangehouden, na een DNA-match. Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 15 jaar en tbs met dwangverpleging geëist.

De 58-jarige B. heeft altijd ontkend dat hij iets te maken had met de dood van Nicky. Verder deed hij er het zwijgen toe, tot voor kort tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank. Toen kwam hij met een verklaring. Hij erkende het lichaam van de 11-jarige jongen te hebben gevonden, maar Nicky was toen al dood volgens hem.

Vrijspraak voor B. gepleit

B. heeft dat naar eigen zeggen nooit durven te melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft. De advocaat van B. vindt dat hij vrijgesproken moet worden, omdat er geen bewijs is.

Het DNA van B. is gevonden op onder meer Nicky’s onderbroek en pyjamabroek. B. had niet meegewerkt aan het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match uit naar voren. Jos B. werd na een klopjacht in Spanje aangehouden.

Redactie/ANP