Politiek

Eerste Kamer vergadert niet meer vanwege coronavirus, maximaal honderd leden in Tweede Kamer

De Eerste Kamer komt de komende twee weken niet bijeen vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De Tweede Kamer blijft wel gewoon debatteren, maar er zullen niet meer dan honderd parlementariërs tegelijk aanwezig zijn.

De maatregel om niet te vergaderen in de Eerste Kamer moet voorkomen dat het virus om zich heen grijpt in de senaat, die veel leden op leeftijd heeft. De vergaderingen worden voor minstens twee weken opgeschort, laat voorzitter Jan Anthonie Bruijn weten. Ook wordt er geen bezoek toegelaten.

Twee politici per fractie

Alle debatten in de Tweede Kamer gaan volgens voorzitter Khadija Arib wel gewoon door. Bij stemmingen zullen fracties door een of twee leden worden vertegenwoordigd. Ze roept Tweede Kamerleden op terughoudend te zijn als het gaat om hoofdelijke stemmingen. Dan moeten namelijk alle Kamerleden aanwezig zijn.

Lees ook: Maatregelen tegen coronavirus: thuisblijven bij verkoudheid en evenementen afgelast

Een van de maatregelen die het kabinet donderdag nam, is dat alle evenementen en bijeenkomsten met meer dan honderd mensen worden afgelast. Dit betekent dat tot zeker 1 april verschillende sportcompetities zijn stopgezet en honderden concerten, musicals, voorstellingen en tentoonstellingen niet doorgaan.

ANP