Opmerkelijk

Trompettist Jessie via webcam klaargestoomd voor dodenherdenking

Trompettisten in het hele land zijn opgeroepen om op dodenherdenking de Nationale Taptoe spelen. Niet tijdens de centrale herdenkingen, maar gewoon in hun eentje. Verspreid door het hele land zal het stuk om twee minuten voor acht uur ‘s avonds te horen zijn.

“Je moet nu even creatief zijn met de mogelijkheden en ik vond het een heel mooi initiatief”, zegt muziekleraar en trompettist Gerard Kleijn uit Amsterdam. Hij geeft zijn leerlingen nu noodgedwongen les via de webcam.

Digitale les

Jessie uit Oostzaan is een van hen. “Alle trompettisten zijn opgeroepen om mee te doen en mijn leraar Gerard vroeg me of ik ook wilde meedoen. Ik wilde dat graag.” Ze wordt net als zo’n vijftien andere leerlingen door Gerard klaargestoomd voor de Taptoe.

Vandaag krijgt ze ook weer een digitale les. En dat trompetspelen is best lastig. “Het zijn alleen maar natuurtonen. Je doet niks met de knopjes op de trompet. Je moet alles met de mond doen.”

“Jessie doet het hartstikke goed. Ze is al een aantal jaren bezig en zit ook in een orkestje inmiddels. Ze is heel enthousiast en heeft een mooi trompetgeluid”, zegt leraar Gerard.

Penalty schieten

De digitale lessen zijn volgens Gerard niet het moeilijkst. Volgens hem is het moment waarop je in actie moet komen het lastigst. “Penalty schieten in een EK-finale is ook moeilijker dan op de training. Op het moment zelf moet je even raken. Stel je voor dat je op de Dam staat, je hebt miljoenen kijkers en een Dam vol met mensen. Als je dan goed moet spelen, dat is wel een uitdaging.”

Zenuwachtig voor een optreden op de Dam hoeven ze dit jaar in elk geval niet te zijn. Gerard en ook Jessie zullen de Taptoe vanuit hun eigen tuin gaan spelen.

De oproep aan alle trompettisten om de Taptoe vanuit huis te spelen was een idee van de Oranjevereniging in Etten-Leur. Het Nationaal Comité heeft die oproep nu overgenomen. Publiek wordt nadrukkelijk opgeroepen om tijdens Dodenherdenking thuis te blijven.