Gezondheid

Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen opent transgenderpoli voor jongeren

Jonge transgenders kunnen vanaf maandag terecht in het Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen. Daar opent een transgenderpoli voor kinderen tot zestien jaar.

Het ziekenhuis in Nijmegen is met de transgenderpoli gestart op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Tot nu toe konden transgenders alleen terecht in Amsterdam en Groningen, maar daar zijn enorme wachtlijsten.

Lees ook: Steeds meer aanmeldingen bij genderpoli’s, wachttijd is langer dan 100 weken

Twee jaar wachten

Het nieuwe expertisecentrum is in eerste instantie bedoeld om het UMC in Amsterdam te ontlasten. Volgens het Nijmeegse ziekenhuis wachten daar namelijk meer dan 600 kinderen op een behandeling. Ze moeten anderhalf tot twee jaar wachten voor ze aan de beurt zijn.

Jonge transgenders kloppen de afgelopen jaren steeds vaker aan bij ziekenhuizen. Dat komt mogelijk doordat het onderwerp bespreekbaarder is geworden. De lange wachtlijsten kunnen volgens kinderarts-endocrinoloog Hedi Claahsen voor een “grote lijdensdruk” zorgen.

Lees ook: Transgenders willen excuses van overheid vanwege verplichte sterilisatie

Het Amalia Kinderziekenhuis denkt dit jaar ongeveer 140 kinderen en jongeren te kunnen behandelen. Het ziekenhuis had al een polikliniek voor kinderen en jongeren met aandoeningen of variaties in de geslachtelijke ontwikkeling. Vanaf volgend jaar kunnen ook volwassenen terecht in het Radboudumc in Nijmegen.

ANP