Misdaad

Burgemeester Zaanstad over aangehouden tieners: 'Wij willen die wapens de stad uit'

De politie heeft afgelopen vrijdag 37 tieners in Zaandam en Zaandijk aangehouden op verdenking van samenscholing waarbij geweld dreigde te ontstaan. De jongeren, die in de leeftijd zijn van 14 tot en met 17 jaar, behoorden tot twee rivaliserende jeugdgroepen en hadden meerdere wapens bij zich.

De twee jeugdgroepen hebben al langere tijd een conflict met elkaar. Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad laat weten dat het niet de eerste keer is dat er gewelddadige confrontaties zijn geweest. Ook refereert de stadsbestuurder naar de gebeurtenis waarbij de 16-jarige Nick Bood werd doorgestoken. “Dat willen wij niet meer. Wij willen dat die wapens en dat het geweld de stad uit gaat. En dat kinderen kansen waarmaken en werken aan een mooie toekomst.”

De politie, gemeente en andere instanties hebben al meerdere preventieve acties ondernemen om het conflict te doen stoppen, maar dat had geen effect. Om die reden werd afgelopen vrijdag besloten om de jeugd steviger aan te pakken. “Door de signalen die de politie had ontvangen, hadden wij alle reden om alles uit de kast te halen.”

Sociale media

Inwoners van Zaandam zijn geschrokken van de arrestaties. “Volgens mij komt het door sociale media”, vertelt een inwoner uit de stad. “Dat wat die jongeren zien, willen ze nadoen.” Ook denkt de Zaandammer dat vriendjes veel invloed hebben. “Mijn broertje is toevallig 14. Ik vraag me nu toch af met wat voor jongens hij omgaat.”

Een andere bewoner uit de stad noemt het triest dat de opgepakte jongeren zo jong zijn. Ook zij denkt dat het door social media komt, en met name door enkele rappers. “Dat zijn misschien criminelen die hebben vastgezeten, maar daar moeten die tieners zich niet aan spiegelen.” Toch denkt ze dat dat nu gebeurt. “Het lijkt het er op dat dat de rolmodellen zijn van de jeugd op dit moment.”